Zéró toleranciát hirdetett a szalmonellával szemben az Európai Unió – ami Magyarországot illeti, valószínűleg mindhiába. Nagy felzúdulást váltott ki tavaly év végén a Baromfi Terméktanácsban, hogy egy szalmonella- gyorstesztet forgalmazó céggel közösen tartott bemutató során kiderült: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hétben jelen van a baktérium.
A riadalom már csak azért is nagy volt, mert egy uniós rendelet szerint 2010. december 12-étől kizárólag olyan csirkehúst lehet forgalomba hozni, amelyben a szalmonella egyik típusa sem mutatható ki. A szúrópróbaszerű gyorsteszt eredménye annak fényében különösen sokkoló volt, hogy Magyarországon az 1990-es évek eleje óta folyik szalmonellamentesítési program. Erre az EU 2010-ben 2,5 millió eurót ad, amihez a kormánynak célszerű volna legalább ugyanennyivel hozzájárulnia.
„Ha azt látják Brüsszelben, hogy a nemzeti támogatás nem éri el az uniósat, a következő évben ők is csökkentik a keretet” – érvelt a HVG-nek Bárány László, a baromfi Terméktanács elnöke. E megfontolásból a szakmai szervezet vitában áll az agrártárcával, mivel az utóbbitól származó információk szerint az idén összesen 4,5 millió euró jut szalmonella-mentesítésre. A terméktanács szeretné ezt ötmillióra feltornázni. Az állattartók kétféle szalmonella-szerotípust – az enteritidist és a tifimuriumot – tartanak igazán veszélyesnek, a sikeres mentesítéshez a tyúkállományt a kétféle oltóanyaggal háromszor kell beoltani. A terméktanács úgy számol, hogy a hazai tyúk és pulyka szülőpár-, illetve tojóállomány vakcinázása 3,8 millió eurót emészt fel, további 1 millió eurót pedig célszerű lenne a kártalanítási alapba helyezni.
Az ominózus gyorsteszt eredményénél jobbnak találta a magyarországi szalmonellahelyzetet az unió Élelmiszer- és Állat-egészségügyi Hivatala, az FVO. A 2010. január 22-e és február 4-e között a baromfitelepeken tartott szemléről készült, két hónap múlva nyilvánossá váló jelentés szerint az enteritidis- és tifimuriumfertőzést a vizsgált tenyésztyúkállományok 0,87 százalékában mutatták ki, szemben a 2008-as 1,44 százalékkal. Az idei eredmény már megfelel az uniós előírásoknak – bár bonyolítja a helyzetet, hogy a szalmonellabaktériumnak legalább 2500 típusa ismert. Közülük az öt legfontosabbat vizsgálva (az említett kettőt is beleértve) 2008-ban a tenyésztyúkállományok 3,24, az idén pedig a 2,47 százalékában mutattak ki fertőzést az uniós ellenőrök. A tojótyúkoknál 2008-ban 866 állomány vett részt a szalmonellamentesítési programban, akkor tíz százalékuk volt enteritidisszel vagy tifimuriummal fertőzött, míg tavaly – a már csak 756 tojóállományból – 3,7 százalék. A brojlercsirkéknél, ahol 2005 és 2006 között még drámai volt a helyzet, az akkor mért – negatív Európa-rekordnak számító – 68,2 százalékos fertőzést sikerült 2,8 százalékra csökkenteni.
A hazai klimatikus viszonyok között a szalmonella teljes eltüntetése szinte lehetetlen – vélik az állat-egészségügyi szakértők. Megfigyelések szerint a vakcinázással visszaszoruló két típus helyébe máris belépett az infantis elnevezésű szalmonellabaktérium, amelynek humán-egészségügyi veszélyeit baromfis berkekben enyhébbnek tartják ugyan, de nem elhanyagolhatók. A terméktanácsnál ugyanakkor úgy tudják, hogy a zéró toleranciát megkövetelő uniós szabály enyhülhet, totális mentességet csak az enteritidisre és a tifimuriumra fognak előírni.
Nyomasztóbb képet mutat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA 27 uniós tagországra kiterjedő vágóhídi adatgyűjtése. Az uniós szervezet egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a levágott brojlercsirkék bőrén és béltartalmában kimutatható-e a szalmonella vagy a kampilobakter (lásd grafikonunkat). Az egyes típusokat el nem különítő összesítésben a magyar baromfihús 85,6 százaléka tartalmazott szalmonellát, bár enteritidist vagy tifimuriumot mindössze a minta 4,6 százaléka. „Ha egy baktériumgazda szárnyas kora reggel bekerül a vágóhídi feldolgozósorra, csaknem biztosra vehető, hogy az ott alkalmazott vízhűtéses technológia miatt az aznapi teljes produktumon kimutatható lesz a szalmonella” – magyarázza a bizonyítványt a HVG-nek Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat főosztályvezetője.
Pedig a baktériummal fertőzött ételek, helytelen kezelés esetén, komoly járványokat okozhatnak. „Nem volt olyan ételminta vagy akár olyan négyzetcentimétere a konyhának, ami ne lett volna szalmonellával fertőzött” – emlékszik vissza Ócsai az eperlevesügyként elhíresült, másfél évtizeddel ezelőtti közétkeztetési botrányra. Akkor több mint 5 ezren – köztük óvodás, iskolás gyermekek – betegedtek meg, egy idős férfi pedig belehalt a fertőzésbe. Bár azóta ilyen kirívó eset nem történt, évente 7 ezren fordulnak orvoshoz szalmonellafertőzéssel – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ adataiból. A nyers csirkehússal és tojással a háztartásba behurcolt, szobahőmérsékleten gyorsan szaporodó kórokozó könynyen fertőz, elég, ha a nyers húsról lecsöpögő lé a hűtőszekrényben más ételre kerül. A baktériumok a sütés, főzés során 70 Celsius-fok felett elpusztulnak; bizonyára ezért nem követte komoly lakossági riasztás a baromfi Terméktanács által húsvét előtt „leleplezett” szalmonellás tojáslét sem, amelyet Olaszországból importáltak. Mindazonáltal a nyers tojások vagy a mikrohullámú sütőben felmelegített készételek ideális táptalajt jelentenek a mélyhűtést is gond nélkül átvészelő szalmonellának.
A kampilobakter még a szalmonellánál is súlyosabb megbetegedést okozhat. Erősebben is fertőz: már egy kiskanálnyi vagy falatnyi ételben is elegendő baktérium szaporodhat el a végső soron kiszáradást okozó gyomor- és béltünetek kialakulásához. Szintén a nyers húsban – főleg baromfiéban – tenyészik, és a fertőzése ugyanúgy hirtelen felszaladó lázzal, hasi görcsökkel, hasmenéssel jár, mint a szalmonelláé. A kórokozó jelenlétét 2008-ban öt és fél ezer betegnél mutatták ki. Ezek csak a laborvizsgálattal megerősített diagnózisok, mert a hasonló tünetekkel járó, az emésztőszerveket támadó kórokozók által kiváltott, ám nem azonosított megbetegedések enteritis infectiosa gyűjtőnéven kerülnek a statisztikákba – évi mintegy 36 ezer esettel. Az összefüggést jelzi, hogy a baromfitenyésztésben és -feldolgozásban erős Csongrád megye az országos listavezető az ételeredetű emésztőszervi fertőzésekben.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.