Régen minden ünnepi asztalon ott volt ez a magyar édesség, külföldön annyira nem terjedt el, legfőképpen a mák miatt. Már Magyarországon is sokan elfelejtik, mi viszont imádjuk és meg is mutatjuk nektek a legtökéletesebb mákos guba receptet!
Egy kis mákos guba történelem
A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül. A századforduló idején még a kemence földjén a kenyerek mellett sütötték, később már sütőben, tepsiben.
Az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló 2003-as népszavazás előtt széles körben elterjedt a rémhír, hogy az Unióban a drogellenes politika részeként tiltják a mákból készült ételek készítését és fogyasztását. A tévhit forrása vélhetőleg az az uniós szabályozás volt, amelynek értelmében az étkezési mákfajtáknál magasabb alkaloida-tartalmú, úgynevezett ipari mák termesztése szigorú engedélyekhez kötött. A közvélemény megnyugtatására a népszavazás utáni napon szervezett Eufória fesztiválon mákos gubát osztogattak. Most pedig jöjjön a tökéletes recept, amit a következő oldalon osztok meg veletek!
Hozzávalók:
- 6 kifli
- 4 dl tej
- vaníliaaroma
- 5 dkg vaj
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 3 evőkanál darált mák
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A kiflit felkarikázzuk, majd egy kivajazott hőálló edénybe tesszük. A tejet és a vajat egy edénybe tesszük, felforraljuk, vaníliaaromával ízesítjük. Majd a kiflire öntjük és átforgatjuk, fontos, hogy mindenhova jusson belőle. A mákot, a cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük és a kiflire szórjuk, átforgatjuk. 180 fokos sütőben nagyjából negyedórán át sütjük. Amikor a teteje megpirult, készen is van. Vaníliasodóval, tejszínhabbal tálaljuk, aszalt gyümölcsöket, mazsolát is szórhatunk rá, de akár vágott dió, vagy mogyoró is kerülhet bele.
Forrás: Fotó: csakapuffin.cafeblog.hu