hirdetes

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A cukkini (Cucurbita pepo) népszerű és sokoldalú zöldség, amelyet könnyű termeszteni, de néha problémák adódhatnak a növények egészségével kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb gond a cukkini sárgulása, amely számos okra vezethető vissza. Ebben a cikkben egy kertész elmagyarázza, miért sárgulhatnak be a cukkinik, és hogyan előzhetjük meg vagy kezelhetjük ezt a problémát.

A cukkini sárgulásának egyik oka a tápanyaghiány

A nitrogénhiány tipikusnak mondott jelenség a növényeknél, így a cukkíninél is. A nitrogén alapvető fontosságú a növények zöld tömegének növekedéséhez. Hiánya sárguló leveleket és gyenge növekedést eredményez. Továbbá, a vas elengedhetetlen a klorofill képződéséhez, ami a levelek zöld színéért felelős. Vashiány esetén a fiatal levelek sárgulnak először.
Alkalmazzunk nitrogénben gazdag műtrágyát vagy szerves komposztot a talaj tápanyagtartalmának növelése érdekében. Használjunk vas-tartalmú lombtrágyát vagy talajkezelő szereket a vashiány kezelésére.

Magyarázza a cukkini sárgulását még a vízhiány vagy a túlöntözés is

A cukkini növényeknek rendszeres vízellátásra van szükségük. A nem megfelelő öntözés kiszáradáshoz és leveleik sárgulásához vezethet. Ellenkező esetben pont a túlöntözés okozhat hasonló tüneteket a növényen. A túl sok víz miatt a gyökerek oxigénhiányos állapotba kerülhetnek, ami a gyökérrothadást és levelek sárgulását okozhatja.

Egyik lehetséges megoldás az öntözés rendszeressége lehet. Ügyeljünk a talaj egyenletes nedvességtartalmára, különösen a meleg nyári hónapokban. Öntözzünk rendszeresen, de ne túlzottan. Biztosítsuk továbbá a talaj jó vízelvezetését, hogy elkerüljük a víz pangását. Mulcsozással segíthetjük a talaj nedvességtartalmának megőrzését.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-13

Tudod, hogyan készítsd elő a sütőtököt a téli tárolásra? - Megmutatjuk

Te már felkészítetted a sütőtököt a hosszú távú tárolásra? Olvasd el, hogyan csináld! Így lesz hosszú ideig eltartható a sütőtök, ne egyből a kamrába tedd.

2024-09-08

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

Édesburgonya felszedése és tárolása: ezzel a módszerrel hónapokig friss, ízletes marad! A batáta megfelelő tárolással hosszú ideig megőrzi frissességét.

2024-09-06

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

Tudd meg, miért fontos a burgonyát időben felszedni a nagy esőzések előtt! Védd meg a termést a rothadástól és a gombás betegségektől a megfelelő időzítéssel.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-09-08

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Pikáns gyümölcsös savanyúság recept, dobd fel az ételeket ezzel az édes-savanyú finomsággal. Egyszerűen elkészíthető recept, ecetes gyümölcsök és zöldségek.

2024-09-06

Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted

A vattacukorfű egy látványos és szárazságtűrő díszfű, amit akár most is elültethetsz. Kevés gondozást, öntözést igényel miközben igazi vattacukor pompát teremt.

2024-09-16

A kerti munkák feketelistája: őszi munkák, amiket érdemes elkerülni

Az őszi kerti munkák kulcsfontosságúak a kert megfelelő felkészítésében a télre. Nézd meg mit érdemes elkerülni, hogy a következő szezon könnyebben indulhasson.

2024-09-12

Korszerű öntözési módszerek: így lehet egyszerűbb a kertészkedés

Korszerű öntözési technikákkal egyszerűbb a kertészkedés! Nézd meg melyik miért praktikus. Slag, szórófej, csepegtető öntözés és számos alternatív lehetőség.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
kert Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

Szolnoki Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szolnok Ostor u. 1/a 5000 Magyarország Tovább

csigaölő szerek

a csigák különösen csapadékos időben, a zöldségfélékben okoznak jelentős károkat. Az... Tovább

Tovább a lexikonra