Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A tökfélék népszerűek az otthoni kertészek körében, de kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy mikor kell begyűjteni a terméseket. 

Tökök szüretelése

Ugyanakkor érdemes-e szüretelni az összes tökfajtát? Mikor érdemes nyári töknövényekről téliekre váltani? Olvass tovább és minderre fény derül!

Mikor válasszuk a nyári tökfajtákat?


A nyári tökök közzé soroljuk az összes olyan tökfélét, amelyeknek vékony, érzékeny héja van. Többek között ilyen az egyik legnépszerűbb töknövény, a cukkini is.
A nyári tökfélék képesek meglehetősen nagyra is megnőni, azonban ha zsengén, kisebb méretben szüreteljük őket, sokkal nagyobb ízélménnyel kecsegtetnek.

A nyári tökök körülbelül tizenöt centiméteres mérettől készen állnak a szüretelésre. Ezen méret fölött egy extra héjréteget kezdenek el növeszteni, amely egy kesernyés mellékízt eredményez, amely valljuk be, főzésnél nem feltétlenül előnyös. Ráadásként ha gyakrabban takarítjuk be a termést, akkor azzal a növényt is nagyobb termelésre ösztönözzük.

Mikor döntsünk a téli tökök mellett?


A makktök, a spagettitök, a boglárd és a hubbard tökök mind a téli tökfajték közzé tartoznak.


A téli tököket a nyári fajtákkal ellentétben csakis akkor érdemes betakarítanunk, amikor már teljesen érettek. Ennek értelmében a tenyészidőszak végén, az első fagyok környékén érdemes ezt megejtenünk.


Ha véletlenül kártevők károsítják a termést, vagy az időjárás korai szüretre kényszerít, a szedésre kész téli tököt tapintással is felismerheted. Ha szilárdnak érzed, és kissé üregesnek tűnik, akkor készen áll a szedésre.

Mi mindent érdemes tökből főznünk?

 

  • Egy egyszerű bolognai ragu, némi tejföl és sajt segítségével könnyedén készíthetünk cukkini hajót, amely egy gyors, tápláló és ínycsiklandozó ebéd lehetőségével kecsegtet.

 

  • Szinte minden tökféle alkalmas arra, hogy kirántsuk, így bármelyik vasárnapi ebédnek is szerves részét képezhetik a tökfélék.

 

  • Egy hideg tökleves a legforróbb nyári napokon is könnyedén csúszik, tápláló és hűsítő ebédet kínál.

 

  • A cukkinit egy zöldséghámozó segítségével hosszában vékony szeletekre is vághatjuk, így akár igazán díszes és ízletes szendvicset is készíthetünk segítségével.

 

  • A cukkinit felhasználhatjuk olyan ételek kiegészítőjeként is, mint például az indiai dahl, vagy akár egy ázsiai fűszerezésű, wokban készített zöldségtál.