Az összefoglaló néven tányérrothadást okozó betegséget alapvetően négy különböző tényező okozza. Az alternária, a diaporte, a botrítisz és a klerocínia. Olyan vegyszerek ismertek, amelyek mindezen betegségek ellen hatékonyak.
Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.
A szakemberek tudják, hogy az ideális az volna, hogyha kétszer védekeznénk ezek ellen. Ezzel szemben a hazai gyakorlat maximum egy védekezésre szorítkozik, azt is nagyon jól tudjuk, hogy ez azért időjárás függvénye is, esős időjárás esetén kell valójában védekezni. Ha egy kigyűjtést végzünk, hogy Magyarországon jelenleg melyek azok a gombaölő szerek - amelyek felhasználásra kerülnek tányérrothadás ellen - kizárólag mélyhatású, vagy szisztémikus vegyszereket használnak és kontakt vegyszerek alkalmazására nem is gondolnak, holott ennek a lehetősége adott. Valójában tehát kétszer kellene védekezni a tányérrothadás ellen, de vannak, akik egyszer védekeznek, sőt olyanok is, akik nem védekeznek ellene. Rendszerint, mindenki vár Magyarországon. Várja, hogy lesz-e eső? Hátha nem lesz eső és akkor megússza a védekezést, így a gyakorlat az, hogy amikor tényleg jön egy esőzés, amikor már a betegség tünetei megjelennek, lepermetezik a területet és akkor már késő: nem olyan hatékony, tehát inkább a lelkiismeretük megnyugtatására csinálják ezt a permetezést, nem pedig megelőzés jelleggel.
A betegség tünetei a növény különböző részein felismerhetők a tenyészidőszak közepétől. Tipikus tünetei vannak a szár alsó harmadában majd azt követően a szár felsőbb régióiban, a levéllemezen és a tányéron. A foltok világosbarnák, nagyméretűek, széleik elmosódottak. Tipikus megjelenési forma a szár és a levélnyél alap ízesülése körül kialakult folt. A fejlődés folyamán a foltok sötétednek és nagyobbodnak. Sok esetben elérik a 20 cm hosszúságot, amelyek szár-ölelökké válnak. A foltok végül kifakulnak és szürkésbarnára színeződnek. A beteg napraforgó szárának bélszövete elsorvad, üregesedik és sárgás színű lesz. A növények korán elszáradnak a vízforgalmi zavarok következtében. A leveleken az erek által határolt nagyméretű barna színű foltok alakulnak ki, amelyek elszáradnak. A tányérok fonáki oldalán szintén foltosodás, majd szövetelhalás következik be. A károk megakadályozása érdekében rezisztens fajtákat termesszünk és alkalmazzuk az 5-6 éves vetésváltást.
Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.