A hazai termesztéstechnológia az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül. A hazai termesztők zöme áttért az egyébként arid, szemiarid területekre kitalált (Kalifornia, Dél-Európa) feketefóliával takart bakhátas művelésre. E technológia alkalmazásával és a jó fajtaválasztásnak köszönhetően lényegesen javult a hektáronként betakarítható termésmennyiség és a leszedett bogyók minősége is.
A bakhátas termesztéstechnológia lényege, hogy a szamócatöveket ikersorban egy fekete fóliával takart bakhátra ültetjük el. A fólia alatt, a bakhát közepén elhelyezkedő csepegtető csővel oldjuk meg a tápanyag- és vízutánpótlást. Ezt kiegészíthetjük esőztető öntözéssel is, hogy a nyári nagy melegben tudjuk hűteni, frissíteni a növényeket, és a szamóca számára kedvezőbb mikroklímát tudjunk kialakítani.
Hazai temesztés
A hazai termesztéstechnológia az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül. A hazai termesztők zöme áttért az egyébként arid, szemiarid területekre kitalált (Kalifornia, Dél-Európa) feketefóliával takart bakhátas művelésre. E technológia alkalmazásával és a jó fajtaválasztásnak köszönhetően lényegesen javult a hektáronként betakarítható termésmennyiség és a leszedett bogyók minősége is.
A bakhátas termesztéstechnológia lényege, hogy a szamócatöveket ikersorban egy fekete fóliával takart bakhátra ültetjük el. A fólia alatt, a bakhát közepén elhelyezkedő csepegtető csővel oldjuk meg a tápanyag- és vízutánpótlást. Ezt kiegészíthetjük esőztető öntözéssel is, hogy a nyári nagy melegben tudjuk hűteni, frissíteni a növényeket, és a szamóca számára kedvezőbb mikroklímát tudjunk kialakítani.
Bakhatás előnye
A bakhátas technológia számos előnyét (Agrárágazat, 2001. szeptemberi száma) csak akkor tudjuk kihasználni és kamatoztatni, ha a szamócanövény számára a mindenkori víz- és tápanyagigényét biztosítani tudjuk. Ellenkező esetben hiába dolgozunk csúcstechnológiával és ígéretes fajtákkal, csak kudarcokban lesz részünk.
A szamóca vízigényes növény. Éves vízszükséglete hazai klimatikus körülmények között 700-800 mm. A hazai csapadékeloszlás egyenetlensége miatt gazdaságos termesztéséhez feltétlenül hozzátartozik az öntözés. A szamóca a többi gyümölcsfajtól lényegesen különböző morfológiai sajátosságai miatt (sekély gyökerezés, a vegetatív és generatív szervek gyors fejlődése), egyenletes és folyamatos vízellátottságot igényel. Mivel a hazai csapadékmennyiség sem mennyiségileg, sem eloszlását tekintve nem elégíti ki a szamóca vízigényét, a termesztéstechnológiai elemek közül az öntözésnek meghatározó szerepe van a termés mennyiségére és minőségére egyaránt.
Szamóca gyökerezés
A szamóca a már említett sekély gyökerezés miatt csak a talaj felső 30 cm-es rétegéből képes a vizet fölvenni. A növény vízigénye a tenyészidőszak folyamán változik ugyan, de az egész vegetációs ciklus alatt nagynak mondható.
A szamóca vízszükséglete és az alkalmazott termesztéstechnológia szorosan összefügg egymással. A hazai gyakorlatban egy ültetvény termesztési ciklusa 1-3 évre korlátozódik, az intenzívebb ültetvényeknél már csak 1, maximum 2 tenyészidőszakban hagyjuk teremni a töveket. A jobb fajtáknál elérhetjük a tövenkénti 0,4-0,7 kg-os átlagot, amely 20-35 tonna/ha termésmennyiségnek felel meg. Hazánkban fajtától és évjárattól függően a virágzás és a termésérés időszaka nem több mint 8-10 hét. A szamócának ez a legvízigényesebb időszaka, amely április elejétől július elejéig tart.
A szüret után
A szüret utáni lombeltávolítás után a szamóca vízigénye ideiglenesen csökken, de ilyenkor is öntözni kell, nehogy a kiszáradó talajban a szárazság vagy a talajoldat EC-jének növekedése miatt megperzselődjenek a hajszálgyökerek. A július végi nyári lombozat kifejlődéséhez, valamint a szeptemberi rügydifferenciálódáshoz szintén sok vízre van szükség.
A talaj víztartalmának folyamatos nyomon követése a bakháton belül nehéz feladat, hiszen a növény számára optimális talajnedvességet kell folyamatosan fenntartanunk.
A bakhátas technológiát alkalmazva a szamócát könnyű túl-, illetve alulöntözni. Mindkettő rendkívül súlyos gyökérpusztulást okozhat.
A túlöntözés következtében a talajszemcsék közül kiszorul a levegő, amely gyökérfulladást okoz, ezen kívül a rendszeres, de enyhébb túlöntözés a gyökérzóna alá mossa a tápanyagokat. A rendszeresen túlságosan kis vízmennyiségek használata miatt a növény kisebb gyökérfelületet képez, nő az aszályérzékenysége, a bakháton belül pedig sófelhalmozódás jöhet létre. A bakhát alatti talaj kiszáradása pedig - ha még nem takarja lomb - olyan mérvű talaj-felmelegedéshez vezet, hogy elpusztulnak a gyökerek.
Ez különösen a július végi - augusztusi eleji telepítésekkor gyakori hiba. A vegetációs időszakban kiszáradó talajban a már kijuttatott tápanyagok miatt a talajoldat olyan mértékben betöményedhet, hogy az már károsíthatja a gyökereket.
Öntözés
A szamóca öntözésekor a növény optimális fejlődéséhez a talaj felső 30 cm-es talajrétegének 75-80%-os vízkapacitását kell biztosítani. Ezért a bakhátas technológia öntözésének lényege, hogy telepítés után a bakhát alatti teljes talajtérfogatot átnedvesítsük erre a 75-80%-os vízkapacitásra és arra kell ügyelni, hogy ezt a nedvességi állapotot a tenyészidőszak folyamán folyamatosan fenntartsuk.
Gyakorlati tapasztalatom az, hogy ezt a talajnedvességi állapotot csepegtető öntözésnél 0,4-0,6 liter/tő öntözésenkénti vízadaggal lehet elérni, amit a talajnedvességi állapottól függően átlagosan 1-4 naponként adunk az állománynak. Szélsőségesen meleg időszakokban azonban, különösen az érés idején napi 2-3 öntözés is indokolt lehet. Nagyon fontos, hogy lehetőleg mindig azonos vízadaggal öntözzünk és csak az öntözés gyakoriságát változtassuk, a mindenkori vízigény és időjárás függvényében. Ha így öntözünk, akkor egy állandó talajtérfogatot tartunk nedvesen, amelyben a gyökerek fejlődése és tápanyagfelvétele a legkedvezőbb. Intenzív tápoldatozás vagy tartósan száraz időjárás miatt 10-14 naponta 1-2 alkalommal a szokásos vízadagot 30-50%-kal megemelhetjük, ezzel a felesleges káros sókat a gyökérzóna alá mossuk, és a bakhát teljes átnedvesedését is biztosítjuk.
A gyakorlatban a bakhát átnedvesedését legkönnyebben a gyökérzónában elhelyezett tenziométerek segítségével tudjuk nyomon követni (1. ábra). A tenziométer működési alapelve, hogy az alján található kerámiafejnek víztartalma egy idő után egyensúlyba kerül a környező talaj nedvességtartalmával. A száraz talaj szívóerejének hatására a kerámiahegyen keresztül víz szivárog a talajba. Mivel a tenziométer egy desztillált vízzel feltöltött, légmentesen lezárt cső, a kifolyó víz miatt a csőben vákuum keletkezik, amit a cső tetején elhelyezett vákummérő órával mérünk.
A tenziométerek általában 0-600 mbar közötti tartományban mérnek, amelyek általában a következő értékekre oszthatók: 0-100 - a gyökérzóna vízzel telített, 100-200 - ideálisan nedves talajállapot, 200-400 - öntözési tartomány, 500-600 - a talaj szárazsága már olyan mértékű, amely károsan befolyásolja a növény fejlődését. Alkalmazásuk előnye az, hogy egyszerűk, olcsók és a gyakorlatban jól használhatók. A használatuk hátránya az, hogy csak egy pont talajnedvességét mérik, tehát ha rossz helyre (pl. vízösszefolyás, közvetlenül a csepegtető cső mellé, stb.), vagy rossz mélységbe raktuk le, akkor az általuk mért értékek tévesek lehetnek.
A szamóca számára optimális talajnedvességet a 100-300 hPa közötti értékek között érjük el.
Ha a talajnedvességet folyamatosan a magasabb 100 hPa-os érték közelében tartjuk, akkor a termés mennyisége 10-15%-kal nő, de romlik a gyümölcs konzisztenciája, szállíthatósága és az íze. Ezzel szemben alacsonyabb talajnedvességi állapotnál (200-300 hPa) a termés mennyisége (bogyóméret) alacsonyabb, de keményebb a húskonzisztencia és jobb az íz.
A tenziométert 15-20 cm mélyen a talajban helyezzük el, két szamócatő között. A lerakás helyét és mélységét úgy kell meghatározni, hogy az mindig az aktív gyökérzónába kerüljön. A lerakásukkor ügyelni kell, hogy a talaj szorosan érintkezzen a kerámiaheggyel, mert ellenkező esetben nem mér pontosan. Egy ültetvényben ajánlatos több reprezentatív pontot kiválasztani, és azokon a helyeken egy-egy tenziométert lerakni. 2-3 tenziométer már megbízható tájékoztatást ad a gyökérzóna vízpotenciáljáról.
Intenzív technológiában a csepegtető öntözés elválaszthatatlan a tápoldatozástól. Ezzel a témával kapcsolatban a következő számban olvashatnak cikket a tisztelt olvasók.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.