A spárga az S-betűs tavaszi zöldségfélék – spenót, sóska, saláta – között a legelőkelőbb helyet foglalja el. Igaz, hogy kissé később, de április végén, májusban, június elején fogyaszthatjuk. Nemcsak különleges finom ízéért, hanem gazdag C-, B1-, B2-vitamin, aminósavak és más ásványi sók miatt is kedvelt zöldségféleség. Étkezésre számos módon elkészíthető.
Termesztése
Termesztése nem igényel különlegesen nagy munkát, konyha- és házikertekben jól terem, szedésével azonban néhány évet (4. év) várni kell. Amint a téli hó után művelhetővé válik a talaj, a már ősszel felásott kertünk magasabb területén egymástól 15-20 cm-re, elég sűrűn, zsinór mellett vessük el a spárgamagot, ugyanúgy mint a sárgarépát vagy a petrezselymet. Az első évben csak a szokványos talajművelést igényli. A talaj porhanyítása, gyomtalanítása, öntözése a többi zöldségfélékhez hasonló művelet. Az elvetett magvak szép kis lombos, vastagabb fűszálszerű hajtásokat hoznak a talajban erős gyökértörzsekkel, szép, elágazó gyökereket hajtanak.
Ültetése
Az ültetés évében – ha őszre fordul – előkészíthetjük a spárgatelep helyét, szintén egy jó napos helyen. Két ásónyomra (40-45 cm) felforgatjuk a talajt egy-két méteres sávban, aszerint, hogy egy vagy két sort akarunk ültetni. A talajt jól megtrágyázzuk jó érett istállótrágyával. Két-három heti pihenés után szépen elgereblyézzük és ismét zsinór mellett hozzákezdünk a zsenge hajtások kiültetéséhez. A fiatal hajtásokat kis lapáttal úgy szedjük ki a talajból, hogy a gyöktörzsek a gyökerekkel a rátapadt földrésszel együtt jöjjön ki, így azokat nagy gonddal a zsinór mellett, egymástól 20-25 cm távolságra, 10-15 cm mélyen beültetjük. Jó, ha a zsinór mellett egy 15 cm mély árkot húzunk ki kiskapával erre a célra.
Ha két sort akarunk telepíteni, akkor a sorokat egymástól 120-135 cm távolságra tegyük. ültetés után a talajt begereblyézzük, de előbb az árkokat jól megöntözzük és minden két tő közé egy marék aprótrágyát tegyünk.
A második évben már vastagabb, ceruzavastagságú hajtások nőnek a gondos művelés mellett. Ősszel az elszáradt hajtásokat ajánlatos letakarítani.
A harmadik év tavaszán a sorok feletti talajt felkupacoljuk, bakhátat készítünk 25-30 cm magasra. Így a bakhátak tetején jelennek majd meg a ceruzánál vastagabb „sípocskák”. Még ezekhez ne nyúljunk, hagyjuk, hogy erősítsék a gyöktörzseiket, gyökereiket.
A negyedik év elején a bakhátakat meglazítás után ismét felkupacoljuk, kissé megemeljük, és várjuk, hogy a sípok előbukkanjanak. Amikor a sípok hegye néhány cm-re a talaj fölé emelkedik, egy lapos, éles, hegyes késsel – vagy erre a célra kikovácsolt spárgaszedő lapáttal – a sípokat 25-30 cm mélyen, a gyöktörzs fölött átvágjuk, majd kihúzzuk. Ezek többnyire már ujjnyi, hüvelykujjnyi vastagok. Az így kiszedett spárgát megmosás után ajánlatos maroknyi vastag kötegekbe – zsinórral átkötve – a felhasználásig megőrizni.
Felhasználásra a megtisztított spárgaszálakat csomókba kötve fazékba állítjuk –olyan magas edénybe, hogy le tudjuk fedni –, majd annyi sós, gyengén cukrosvizet öntünk rá, hogy a spárgaköteg háromnegyedéig érjen és ezután elkezdjük főzni. Így a legnehezebben fövő szárrész a vízben fő, a könnyebben puhuló fejrész pedig a gőzben nem fő szét. Végezetül a kívánalomnak megfelelően tudjuk ételeinkhez elkészíteni.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.