Érdekességek a rebarbaráról - Ezért lesz a kedvenced!

Érdekességek a rebarbaráról - Ezért lesz a kedvenced!

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A rebarbara egy nagyon különleges és sokoldalú növény, ami nem árt, hogyha a kedvenceddé válik, nézzük, mit érdemes tudni a rebarbaráról!

Tudnivalók a rebarbaráról

Tudnivalók a rebarbaráról

A piros szárairól híres kerti rebarbara (Rheum × hybridum) egy hosszú idők óta használt évelő növény. Habár azt nem tudni, hogy pontosan mióta is használják étkezési célokra, úgy tartják, hogy a rebarbarát egy leveles, de szár nélküli fajtájából (Rheum rhabarbarum) tenyésztették ki, amelyet már időszámításunk előtt 2700 évvel is alkalmaztak gyógyászati célokra.

A rebarbarát egészen a XIX. századik nem sokan használták, azonban ahogy ekkortájt a cukor is terjedni kezdett a világban, hamar kiderült, hogy a zöldség természetes savanyúsága remekül passzol az új egzotikus édesítő finom ízéhez. Habár biológiailag egy zöldségről van szó, a kerti rebarbarát gyakran használják gyümölcsként sütéshez és főzéshez is.

Általános tudnivalók a kerti rebarbaráról

A kerti rebarbarát lédús szárai miatt termesztik, amelyek általában piros színűek, de lehetnek halványzöldek vagy rózsaszínek is. Ha nem zavarják meg, akkor akár másfél méter magasra, és 1,8 méter szélesre is megnőhet. A kerti rebarbara tőlevélrózsában nő, ami azt jelenti, hogy alkalmas rendszeres szüretelésre is, erről bővebben a folytontermő növények című írásunkban olvashattok!

Ahogyan már említettük, a kerti rebarbara egy évelő növény, amely a 3-8 USDA zónákban hidegtűrő. Kifejezetten jót tesz neki, ha a talaj megfagy körülötte egy kicsit, ugyanis 4°C alatti hőmérsékletre van szüksége, hogy „téli álomba” szenderüljön. Nyáron is legfeljebb 15-20°C-os hűvösben szeret lenni. Habár termeszthető magról, sokkal egyszerűbb koronástól beszerezni őket, majd a kifejlett példányokat szétválasztással szaporítani.

A kerti rebarbara kevés kalóriát, ellenben sok rostot tartalmaz. Sok K-, C-, és E-vitamin van benne, illetve egy kevéske kalciumot, mangánt, és káliumot is kínál. A zöldség szárai az úgynevezett antociánok miatt piros – minél több található meg ezekből az antioxidánsokból a kerti rebarbarában, annál mélyebb lesz a színe. 

Fontos tudnivaló a kerti rebarbara leveleiről

Ugyan a kerti rebarbara szárai nyugodtan megehetők, a leveleket semmilyen formában nem ajánlott elfogyasztani. Ez azért van, mert a kerti rebarbara leveleiben rengeteg oxálsav található, ami nem csak elfogyasztva, de belélegezve, és a bőrön át felszívódva is mérgező. Fontos tehát, hogy a kerti rebarbara kezelésekor és szüretelésekor légy nagyon óvatos, és lehetőleg használj védőkesztyűt.

Peggy Choucair képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-05-07

Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél

Ezeket az uborkatermesztési hibákat a legtöbben elkövetik, ezért összegyűjtöttük nektek, hogy ti már ne kövessétek el, nézzük, miket rontanak el nagyon sokan!

2024-05-07

Miért használok faforgácsot a kertben kertészként?

Mire jó a faforgács a kertben? Számos remek dologban tud hatékonyan segíteni és kijelenthetjük, hogy egy kertbaraát legnagyobb segítsége, mutatom miért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

lódi here (ladino here, óriáslevelű fehér here, Trifoli-um repens f. giganteum [Lagr.])

a pillangósok családjába tartozik; a Milánó melletti Lodiban vonták termesztésbe. Hasonlít a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés