A paprika bakteriális levélfoltja pusztító betegség, amely a levelek és a termés elváltozását okozhatja. Hogyan előzzük meg és hogyan kezeljük? Erről lesz szó!
Súlyos esetekben a növények meg is halhatnak. Amint a betegség megjelenik, onnantól sajnos nincs gyógymód rá, azonban számos dologgal megelőzhetjük a betegség terjedését. Ismerd meg a paprika levélfoltosságával kapcsolatos tudnivalókat és annak kezelési módszerét.
Mi okozza a paprika bakteriális levélfoltját?
A Xanthomonas campestris pv. Baktérium a vesicatoria baktérium okozza a paprika levélfoltját. A nyári virágzás során és gyakori esőzésekkel terjed. A baktérium növényi törmelékkel egyaránt terjed a talajban és a fertőzött magokon keresztül is.
A bakteriális levélfolt tünetei
A bakteriális levélfolt olyan elváltozásokat okoz a leveleken, amelyek úgy néznek ki, mintha vízzel átitattuk volna. Ezek a sérülések általában az alsó leveleken kezdődnek. A betegség előrehaladtával sötét, lila-barna foltok alakulnak ki, világos középponttal. A paprika bakteriális levélfoltja foltosodást és repedéseket okoz a termésben. A repedések miatt pedig más betegségek, kórokozók könnyebben megtámadhatják a paprikát.
Nincsen egy olyan paprikafajta sem, amely megbízhatóan ellenállóak lennének a bakteriális levéltfoltosság minden típusára, de egyes fajoknak nagyobb az ellenállóképessége, így ezeknél könnyebb a betegség megelőzése.
Réztartalmú rovarirtó szerek szintén hasznosak a betegség megelőzésében. A legtöbb esetben azonban a betegség megjelenése után a réz nem hatékony a levélfoltok kezelésében. Használj réztartalmú rovarirtószereket a szezon elején, ha már az előző években problémáid voltak a betegséggel a kertben.
Hogyan kezeljük a baktériumleves foltot?
Sajnos, amint a baktériumos levélfoltosság tünetei megjelennek a paprika növényein, késő megmenteni őket. Ha azonban óvintézkedéseket teszünk a még a következő szezon ültetése előtt, akkor nagyobb esély van arra, hogy a jövőben megelőzhessük a levélfoltosság problémáját.
A vetésforgó segíthet megakadályozni a paprika baktériumos levélfoltosságát. Ne ültessünk paprikát vagy paradicsomot olyan helyre, ahol a növények egyikét termesztettük az elmúlt négy vagy öt évben.
A szezon végén távolítsunk el minden növényi hulladékot a kertből és pusztítsuk el. Ne komposztáljuk a növényi törmeléket, amely tartalmazhatja a betegséget. Ha a terület tiszta az összes látható hulladékról, akkor a talajt forgassuk át lapáttal a maradék baktériumok eltemetéséhez.
A baktérium a nedves talaj fröccsenésével terjed a levelekre. Csökkentsük a fröccsöntést egy áztató tömlő segítségével, és kerüljük el a felső öntözést, vagyis ügyeljünk rá, hogy a növényeket a gyökereknél locsoljuk.
A baktériumos levélfolt a fertőzött magokon is tovább terjed. Vásároljunk tanúsított betegségmentes magokat és palántákat, amelyeket bármely kertészetben megtehetünk.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.