"A van - tul sose kell félni!" - mondogatta gazdálkodó édesapám és ez a mondata mindig eszembe jut amikor egy-egy nagyobb termés esetén kitör a pánik. Vajon hová lett a paraszti bölcsesség? A megoldást a "problémára" sok esetben nem az emberi gondolkodás, hanem a természet erői jelentették és egy - egy aszályos, vagy járványos évjárat miatt megfeleződött termés levezette a felesleget.
Magyarország
Az elmúlt évtizedekben Magyarországon a napraforgó esetében nem voltak eladási gondok, az ágazat eredményességét leginkább a termésátlagok és a felvásárlási árak ingadozása befolyásolta.
Értékesítés
Értékesítési problémák a következő években sem lesznek, hiszen jelenleg a világban napraforgó hiány mutatkozik; a termék iránti kereslet növekedésével szemben a termelés drasztikus csökkenése áll. A fejlett Nyugat-Európai országokban és az USA-ban a napraforgótermő területek csökkenése, a keleti régió nagy napraforgó termelő körzeteiben, pedig az aszály okozott több mint 2 millió tonna terméskiesést. Argentínában az első termésbecslések az aszály miatt szintén terméscsökkenést prognosztizálnak.
Napraforgótermesztés
Ha a hazai napraforgótermesztés elmúlt évtizedeit elemezzük, láthatjuk, hogy pontosan 30 éve 1978-ban haladta meg először az országos termésátlag a hektáronkénti 1000kg-ot, ami az első köztermesztésre alkalmas hibridek megjelenésének volt köszönhető. Már a rákövetkező évben majdnem megkétszereződött az átlagtermés, mivel a szabadelvirágzású fajták helyét 90 százalékban átvették a nagyobb termés potenciállal rendelkező hibridek. Az 1980-as évekre az országos termésátlagok stabilitása volt a jellemző, az évenkénti termésátlagok szórása nem haladta meg a 14%-ot. Az évtized termésátlaga 1975 kg/ha, ami az ökológiai, biológiai (genetikai termőképesség kb. 3000kg/ha) és agrotechnikai tényezők összhangját mutatják.
Az 1990-es éveket az országos vetésterület jelentős növekedése mellett a drasztikus terméscsökkenés jellemezte. Ebben az évtizedben már itt voltak a világcégek hibridjei, a genetikai termőképesség az 5000 kg-ot súrolta, mégis a termésátlag az előző évtizednél alacsonyabb 1702 kg/ha volt. Az évjáratok közötti szórás elérte a 24%-ot. Az 1997-es katasztrofális terméscsökkenés nem csak a gombabetegségek (főleg a Diaporthe /Phomopsis helianthi) fertőzésével és ehhez szorosan kapcsolható növényvédelmi hiányosságokkal hozható összefüggésbe. Kísérletekkel bizonyítható, hogy közvetett hatása volt a tápanyag hiánynak, hiszen az előző évtizedekben tápanyaggal (foszfor, káliummal) feltöltött talajok ebben az időszakban ürültek ki, a kisebb mértékű tápanyag visszapótlás leginkább csak a nitrogén kijuttatását jelentette. A kálium szerepe pedig vitathatatlan a kórokozók és az abiotikus stresszek kivédésében.
A 2000 és 2001. évet a termelési kedv csökkenése mellett, a hőség és az aszály jellemezte. A termésátlag szempontjából csak a 2004. év emelhető ki (2470 kg/ha), az ezt követő három évben ez a rekordtermés nem ismétlődött meg.
A bemutatott adatokból azt láthatjuk, hogy a kilencvenes évek országosan nem jelentettek haladást a napraforgó-termelés szempontjából. A huszonegyedik század elején, pedig elmondható, hogy talán soha nem volt ekkora szakadék a fajták genetikai termőképessége és az országosan realizálódott (2000-től-2007-ig 2029kg/ha) termésátlagok között. Az évjáratok közötti szórás is magas 25%. Ma Magyarország vetésterületének 95%-át a 6000-7000 kg/ha genetikai termőképességű „top” hibridek foglalják el, mégis az országos átlagtermés a nyolcvanas évek szintjén van.
A következő évek jó alternatívát nyújthatnak a napraforgót termesztők számára:
biztos piac, magas felvásárlási árak,
új hasznosítási irányok: biodízel, energia-napraforgó stb.
A napraforgó-termesztésben rejlő lehetőségek kihasználását nem a termőterület növelése jelentheti - az 500.000 ha az okszerű vetésváltás, a repce vetésterületek növekedése (azonos betegségek Sclerotinia) miatt a vetésterület felsőhatára- a megoldás a termésátlagok emelése, ami a biztonságos termelés megalapozásával valósítható meg.
A termésbiztonságot az ökológiai körülményekhez való alkalmazkodás, a termesztéstechnológia fejlesztése, és az adott földrajzi környezethez – termőhelyhez legjobban adaptálódó biológiai alap adja.
A szélsőséges időjárási viszonyok miatt a fajták alkalmazkodóképessége még jobban felértékelődik. A termőképesség, pedig nem minden esetben jelenti a fajta jó adaptációs képességét is, hiszen az átlag értékek sok mindent elfednek. Még a „top” hibridek sem tudnak mindig minden termőhelyen jól teljesíteni, erre bizonyíték a 2007-es esztendő, amikor a nagyüzemi fajtakísérletekben – közel azonos termesztéstechnológia mellett – az elsőkből lettek utolsók és fordítva.
Jelenleg
Jelenleg a hazai fajtaminősítés rendszere kizárólag a több termőhelyes hivatalos kísérletek átlagát értékeli, pedig sokszor a magas szórásértékek miatt a szignifikancia (Szd) szintjén belül teljesítenek a hibridek. Így a minősítéstől eleve elesik az alacsonyabb termőképességű, de az extenzív körülményekhez (pl. sekély termőrétegű talajokhoz stb.) jól alkalmazkodó fajta. A legfontosabb összegző szempont az átlagtermés, pedig egy adott környezetben elérhető legnagyobb termés biztosítása lenne a cél. Ennek az értékelése sokkal nehezebb, az alap kritériumok mellett (betegség-ellenállóság, olajtartalom,) sokkal több speciális tulajdonság összegzését jelentené. A nyolcvanas években ezt segítette a hazai kutatás, növényvédelmi szaktanácsadás valamint a termelők saját kísérletei. Már ebben az időszakban a fajtaspecifikus termesztéstechnológiáról, a tábla adottságaihoz legjobban alkalmazkodó fajta kiválasztásáról beszéltünk.
Ma a fajtaválasztást leginkább marketing munkára, a hazai fajtaminősítő intézet kísérleteire alapozzuk. A hazai termésátlagok alakulása a változó ökológiai körülmények az alkalmazott termesztéstechnológia és az 5-6 meghatározó külföldi hibrid termő-és adaptációs képességének függvénye.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.