Az ünnepek közeledtével mindannyian vágyunk valami különlegesre az asztalunkon, valamire, ami összehozza a családot és az ünnepi hangulatot teremti meg. Képzeld el, ahogyan a sütőből terjedő vaníliás, csokoládés illatok bejárják az egész házat, és mindenki a karácsonyi várakozás mámorában úszik. Ebben az ünnepi időszakban egy olyan recepttel készültünk, amely garantáltan elvarázsolja a családodat: a legfinomabb, hagyományos és ünnepi méteres kalács receptje.
A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a vizet, az olajat és a csipet sót. A keveréket alaposan dolgozzuk össze, hogy egy homogén alapot kapjunk.
A finomlisztet és a sütőport szitáljuk a tésztába, majd csomómentesen keverjük el benne. Ezt követően verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, és adjuk hozzá a tésztához lépésről lépésre, gyengéd mozdulatokkal, hogy a tészta ne veszítse el könnyedségét.
Az elkészült tésztát osszuk két egyenlő részre. Az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót, alaposan keverjük el, így két különböző színű és ízű tésztát kapunk.
Vajazzuk ki alaposan két őzgerincformát, majd szórjuk bele a két különböző tésztát. Az előmelegített, 170°C-os sütőben süssük őket nagyjából 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsültek-e.
Miután elkészültek, borítsuk ki a formából a piskótákat, és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Végül szeleteljük fel egyenlő vastagságú darabokra, hogy minden falatban élvezhessük a két különleges ízt és textúrát.
Jöhet a puncsos krém, majd a csokoládés
Egy kevés tejjel elegyítsük össze a pudingport, majd a maradék tejet melegítsük fel. Öntsük bele a kikevert pudingot, és folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, adjuk hozzá a rumot is.
Fedjük le fóliával a pudingot, hogy ne képződjön rajta bőr, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Szobahőmérsékletű vajat habosítsunk fel porcukorral, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot, és kavarjuk simára. Töltsük a krémet habzsákba.
A piskótákat egységes vastagságú rétegben kenjük meg a krémmel, és váltakozva helyezzük egymás mellé a sárga és kakaós piskótákat. Amikor az utolsó réteggel is elkészültünk, tegyük a süteményt a hűtőbe, hogy pár órára dermedjen.
Egy tálba törjük fel az étcsokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, az olajat, és szórjuk bele a porcukrot. Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett.
Vegyük ki a megdermedt süteményt a hűtőből, majd öntsük le teljesen a csokiöntettel. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, hogy a csokoládé is szépen megdermedjen.
Az elkészült méteres süteményt szeljük ferdén, hogy jól láthatóak legyenek a rétegek.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.