Két fő silótakarmány-készítésre használt takarmánynövényünk a kukorica és a lucerna erjeszthetőségi jellemzőiben alapvetően eltér egymástól. A kukorica magas cukortartalmú és alacsony pufferkapacitású (=ellenállás a savanyítással szemben), könnyen silózható növény. A lucerna nehezen silózható, mivel a fonnyasztott növény erjeszthető szénhidráttartalma a kukoricával ellentétben alacsony. A kukoricával szemben viszont magas a növény fehérjetartalma, ami ugyanúgy pufferkapacitást növelő tényező, mint a gyorsan növő lucerna szerves savainak és sóinak pufferrendszere. A lucerna jó rostszerkezete az említetteken túl még nehézzé is teszi a siló feltöltését és tömörítését. Ezeket a problémákat tetézi a lucernaszenázsok általában magas szárazanyag-tartalma (>40%), ami aerob instabilitási problémákat (melegedés, energiacsökkenés, pH-növekedés, fehérjebomlás, bevitelcsökkenés stb.) okoz.
A LUCERNA KARAKTERISZTIKÁJA ÉS SPECIÁLIS OLTÓANYAGIGÉNYE:
Két fő silótakarmány-készítésre használt takarmánynövényünk a kukorica és a lucerna erjeszthetőségi jellemzőiben alapvetően eltér egymástól. A kukorica magas cukortartalmú és alacsony pufferkapacitású (=ellenállás a savanyítással szemben), könnyen silózható növény. A lucerna nehezen silózható, mivel a fonnyasztott növény erjeszthető szénhidráttartalma a kukoricával ellentétben alacsony. A kukoricával szemben viszont magas a növény fehérjetartalma, ami ugyanúgy pufferkapacitást növelő tényező, mint a gyorsan növő lucerna szerves savainak és sóinak pufferrendszere. A lucerna jó rostszerkezete az említetteken túl még nehézzé is teszi a siló feltöltését és tömörítését. Ezeket a problémákat tetézi a lucernaszenázsok általában magas szárazanyag-tartalma (>40%), ami aerob instabilitási problémákat (melegedés, energiacsökkenés, pH-növekedés, fehérjebomlás, bevitelcsökkenés stb.) okoz.
Az előbbiekben említett okok miatt a lucernaszenázsok erjesztésére speciálisan a lucernához kifejlesztett szenázsoltóanyagok alkalmazására van szükség ahhoz, hogy a megfelelően gyors, megfelelően alacsony, stabil pH-ra történő savanyítást tökéletesen meg tudjuk valósítani, illetve magas szárazanyag-tartalmú alapanyagok esetén (40-60%) is a szenázsok megfelelő aerob stabilitását biztosítani tudjuk. A magas szárazanyag-tartalmú aerob stabil szenázs védett a penész és élesztőfejlődéssel, tehát a romlást beindító tényezőkkel szemben.
A gondolatmenet fordítva is igaz: a kukorica savanyítására kitalált starterek a kívántnál sokkal gyengébb eredményeket hoznak a lucerna esetében. Nagyobb mértékű lesz a fehérjebomlás, nem elégséges mértékű a savanyítás (ez főleg alacsonyabb szárazanyag-tartalmak esetén gond 35% körül), magasabb lesz az ecetsavtartalom, gyengébb az érzékszervi minőség, aerob instabilitás stb. jellemzik.
LUCERNASPECIFIKUS BIOLÓGIAI OLTÓANYAGOK:
A „klasszikus” oltóanyagokat, melyek homofermentatív tejsavbaktériumokból állnak (savanyító baktériumok, mint pl: Lactobacillus plantarum, Pediococcus acidilactici) szilázsok savanyítására tervezték. Ezek a baktériumok a lucernában nem találnak elegendő erjeszthető cukrot ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tejsavat képezhessenek. Ezért a baktériumokat cellulózbontó enzimkomplexszel kell kombinálni, hogy a megfelelő mennyiségű erjeszthető cukor rendelkezésükre álljon. Ilyen homofermentatív erjesztő baktériumokat és cukor felszabadító celluláz enzimet tartalmaz a LALSIL PS szenázs oltóanyag, amely megfelelő potenciállal rendelkezik az alacsony- és közepes sz.a.t. szenázsok (30-45%) savanyításához. A LALSIL PS a megfelelő állapotban vágott, elegendő erjeszthető cukrot tartalmazó (megfelelő napszakban vágott + enzim), normál pufferkapacitású, jól tömörített lucerna-alapanyagot 2 héten belül lesavanyítja, aminek takarmányínséges időkben fontos szerepe lehet.
Ez az összetétel már elegendő a megfelelő savanyításhoz, azonban mi a helyzet a siló megnyitása utáni aerob stabilitással?
Ahhoz, hogy az aerob instabilitásért (melegedés, pH-növekedés, veszteségek, mikotoxinok, bevitelcsökkenés) felelős élesztőket és penészeket gátoljuk a Propionibacterium acidipropionici-tés a Lactobacillus buchneri-t tudjuk hatékony starterösszetevőként felhasználni.
A Lallemand a közepes és magas szárazanyag-tartalmú (40-60%) lucernaszenázsokhoz speciális szenázs oltóanyagot tervezett. Ez atermék a LALSIL DRY, ami segít a kiváló minőségű magas szárazanyag-tartalmú lucerna szenázsok elkészítésében.
A LALSIL DRY egy ozmotoleráns (gyors szaporodásra képes a magas szárazanyag-tartalmú szenázsokban is) homofermentatív tejsavbaktériumot, a Pediococcus acidilactici MA18/5M-t, és a szabadalmaztatott gombaellenes Lactobacillus buchneri NCIMB 40788 tejsavbaktériumot kombináltan tartalmazza egy celluláz/hemicelluláz enzimkomplexszel, amely enzim a LALSIL PS-nek is egyik fő alkotóeleme.
A LALSIL DRY elsődleges aktivitása a szenázs gyors lesavanyítása, ami garantálja, hogy a takarmányozási érték, valamint a szenázs érzékszervi paraméterei a friss lucernához nagyon közelállók lesznek. Az 1. táblázat közepesen fonnyasztott (45% sz.a.t.) lucernaszenázs erjedésdinamikai eredményeit mutatja.
Ez a gyorsabb silósavanyítás demonstrálja az enzimkomplex (növeli az erjeszthető cukrok mennyiségét) és a Pediococcus acidilactici MA18/5M (a cukrokat sokkal hatékonyabban és gyorsabban tejsavvá alakítja, mint a kontroll) szinergens hatását.
A savanyítási fázist követően (2-6 héttel a siló zárása után) a Lactobacillus buchneri NCIMB 40788 az L-tejsav egy részéből szinergens hatású gombaellenes anyagcseretermékeket termel (1,2-propándiol, 1-propanol, propionsav, ecetsav), meghatározott, a penész és élesztőcsírákat igen hatékonyan gátló és pusztító arányban (1. ábra).
Ez a kísérlet látványosan bizonyítja, hogy 1 hónappal a besilózás után a LALSIL DRY-val kezelt szenázs élesztő- és penésztartalma 10000-szer kisebb, mint a kezelés nélküli kontroll silóé.
A siló megnyitása után ennek a gombapusztító és gombaellenes hatásnak két alapvető fontosságú előnyét figyelhetjük meg:
- Az egyik a jobb pH stabilitás (2. ábra).
A pH nyitás utáni stabilan tartásával a LALSIL DRY biztosítja a koliformok-, listeria- és vajsavbaktérium-mentes szenázst! A takarmányozási érték nem fog csökkenni, a patogén mikrobás fertőzés esélye alapvetően csökken, és a tej mikrobiológiai minősége sokkal jobb lesz.
- A másik jótékony hatás a hidegebb silófelület (3. ábra)
Az instabil szenázsokban a nyitás után az élesztők elkezdik felhasználni a tejsavat (természetes tartósítószer), amelynek azonnali pH-növekedés, melegedés és energiacsökkenés az eredménye. Az élesztők mellett a penészgombák is teret nyernek, aminek a növekvő mikotoxinszint az egyik eredménye. Az aerob romlás következő fázisában a pH a mikrobiológiailag stabil szint fölé emelkedik és beindul a másodlagos baktériumos fermentáció (vajsavbaktériumok, koliformok stb.), aminek eredménye a gyors romlás.
A Lalsil DRY-val kezelt szenázsok esetén megfigyelt stabil hőmérséklet a nagy aerob stabilitás indikátora, és egyúttal ez a garancia a jobb bevitelre, a kisebb veszteségre és a kisebb mikotoxin veszélyre.
Ez a hatás különösen fontos a meleg szezonban, amikor a meleg takarmány drasztikusan csökkenti a tejhozamot alapvetően meghatározó étvágyat és bevitelt. A telepek a LALSIL DRY-val megakadályozhatják az aerob instabilitást, és biztosíthatják a csökkenés mentes tejtermelést a meleg időszakokban is.
A keveréktakarmányok használata is igazolja a LALSIL DRY alkalmazásának előnyeit. A keverési folyamat tökéletes feltételeket biztosít a gombák szaporodásához (levegő bőven van). Ha a TMR egy része védett az instabilitással szemben, a keverék penész és élesztőfejlődése lassabb lesz. Ugyanez igaz a kukoricaszilázsok vonatkozásában is.
A LALSIL DRY azért került kifejlesztésre (és alkalmazását azért hagyták jóvá hivatalosan számos országban), hogy az alacsony cukortartalmú és magas szárazanyag-tartalmú szenázsok - mint például a lucerna szenázsok -, savanyítása és aerob stabilitása együttesen megoldott legyen.
A cikk konklúziójaként újra kiemelendő, hogy a nehéz erjeszthetőségi paraméterekkel rendelkező lucernaszenázsok, alapanyagspecifikus, az erjeszthető cukrok mennyiségét jelentősen növelő (cellulóz > glükóz), megfelelően nagy beoltási csíraszámú, gyors savanyító-képességű startereket igényelnek.
Ha a szárazanyag-tartalom magas, és a takarmány az aerob instabilitásra hajlamos, akkor az előbbi paramétereken kívül a lucernaspecifikus oltóanyag elegendően magas csíraszámú penész- és élesztőgátló mikroorganizmust is kell, hogy tartalmazzon.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.