A gyümölcskenyérnek már régóta tradíciója van karácsonykor hazánkban, ami nem csoda: a citromos-narancs illatú, vajpuha tésztában lévő aszalt és kandírozott gyümölcsök valóban ünnepi hangulatot keltenek bennünk. Ez a recept elképesztően könnyű, bárki el tudja készíteni, és ami a legjobb bene, hogy akár 1-2 hét után is puha marad!
Beszéljünk kicsit a gyümölcskenyérről!
Ez az ünnepi süteményt bármeddig fokozhatjuk, hisz az asztalt, kandírozott gyümölcsökön kívül magokat is hozzáadhatunk bátran. Története már az ókor Rómában elkezdődött: egy recept szerint akkor gránátalma-magot, fenyőmagot és mazsolát kevertek egy árpapé alapú süteménybe. A középkorban már a mostani gyümölcskenyérhez hasonló süteményeket sütöttek: ekkor már szárított gyümölcsök is kerültek bele. Aztán a 18. századi Európában jött egy váratlan fordulat, bármennyire is meglepő, de betiltották a gyümölcskenyér készítését. Az oka a vaj és a cukor egy ételben való felhasználása volt, ez ekkor mér arcátlan luxusnak számított. Szerencsére ez a betiltás nem tartott sokáig, a 19.század elejétől újra a háziasszonyok kedvencévé vált, sikere a mai napig töretlen, sőt: an angolok esküvők hagyományos desszertje napjainkban is.
Szerte a világban szeretik csinálni, kicsit másképp mindenhol. A németek porcukorral szórják meg, az olaszok kerek tortaformában sütik, a Karib-térségben pedig hónapokig rumba áztatják a felhasználás előtt a süteményeket.
Hozzávalók
Forma: 27x11 cm
* 100 g puha vaj
* 260 g Llszt
* 160 g cukor
* 2 tojás
* 130 g tejszín
* 1 cs sütőpor,1 csomag vaníliás cukor
* 1 ctrom és egy narancs héja (bio, kezeletlen héjú!)
* Aszalt gyümölcsök vegyesen, rumba áztatva. Nálam kb 100 g mazsola, vörösáfonya, kandírozott citrushéjak.
Elkészítés
A puha vajat a kristálycukorral és a vaníliáscukorral habosítsuk ki, ezután adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tojásokat. A sütőporral elkevert liszt fele is mehet a tálba, majd miután jól kidolgoztuk, adjuk hozzá a tejszínt. Ne feledkezzünk meg a citrushéjakról sem, amik fantasztikus illatot kölcsönöznek ennek a finom gyümölcskenyérnek. Most adjuk a masszához a sütőporos liszt második felét, a legvégén pedig a lecsöpögtetett a aszalt gyümölcsöket. Béleljünk ki egy kenyérformát sütőpapírral, simítsuk bele a masszát, Ezután pedig 175 °-ra előmelegített sütőben egy órán keresztül süssük. Sütőből kivéve szórjuk meg porcukorral, majd csomagoljuk folpackba. Hogy szebben szeletelhető legyen, tegyük hűtőbe. (Harmadik képen az látható, magáért beszél szerintem) Jó sokáig eláll, nyugodtan el lehet készíteni 1-2 héttel Karácsony előtt. De akár ajándékba is szuper!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.