istállótrágya
alomanyaggal kevert szilárd és híg ürülék (szerves trágyák). Az állatfajnak és az állattartási rendszernek megfelelően különbözőképpen kezelhető. Legcélszerűbb a friss istállótrágyát naponta kivinni és az istálló mellett kazalban érlelni úgy, hogy mindvégig nyirkos és tömött állapotban maradjon, így a baktériumok tevékenysége nyomán többé-kevésbé sötét színű, egynemű anyaggá érik, amelyben az alomrészek elfoszlanak. Az ilyen érett istállótrágyát v. rögtön kihordják, nyomban szétterítik és alászántják, v. téglatest alakú, letakart szarvasban tárolják a trágyázandó tábla szélén. (Ha az istállótrágyát túlérlelik, kenőcsössé, nehezen kezelhetővé válik.) A trágyázás legkedvezőbb időpontja a nyárutó, az ilyenkor középmélyen aláforgatott istállótrágya - a talajtól függően - elenyészik és táplálékkal szolgál az istállótrágya-igényes növényeknek (kukorica, répa stb.). A közelmúltban sokan alábecsülték az istállótrágyázás jelentőségét. Újabban ismét előtérbe került, elsősorban humuszgyarapító és szerkezetjavító, valamint az etilénképződést elősegítő hatása miatt. A 20-25 t/ha istállótrágya szántóföldi körülmények között 4-5 évre kiterjedő hatású. Az istállótrágya a fő makroelemeken (átlag 0,5% N, 0,3% P2Os és 0,6% K20) kívül a legtöbb egyéb tápelemet is tartalmazza, ezért ún. teljes trágya. Sok tapasztalat szól amellett, hogy az istállótrágyával párhuzamosan a tervezett termésnek megfelelően adagolt műtrágya is jobban érvényesül. Az egy istállózott állattól évente várható istállótrágya mennyisége, almos tartási rendszerben, átlagosan, állatcsoportonként a következő: bika, tehén, előhasi üsző 111, sőre 14-15 t, borjú 2 t, legelő szm. 4—8 t, üsző v. tinó 5—61, hízósertés 1,51, kan v. előhasi koca 1,21, süldő 0,81, juh 0,5-0,71, ló 5-71,1000 tyúk 5-71, 1000 lúd 11-12 t, 1000 kacsa 8-9 t, 1000 pulyka 11-121.
Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig
A sárgarépa termesztése kihívást jelenthet még a tapasztalt kertészek számára is, de néhány alapvető technikával és türelemmel bárki képes lehet bőséges és egészséges...
Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél
Az uborka termesztése sokak számára kedvelt időtöltés, ami nemcsak, hogy gazdagíthatja a konyhakert kínálatát, de örömet és büszkeséget is okozhat, amikor az első saját...
Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!
Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul...
Ne ültesd újra minden évben: fedezd fel, miért a zsálya a kertész kedvence!
A zsálya, ez a csodálatos gyógynövény nem csak gyógyhatásaival hódít, hanem különleges ízével és sokoldalúságával is. Az évelő növények között kiemelkedő helye van,...
Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival
A kertészkedésben nem csupán a növények, hanem a talaj minősége és egészsége is kiemelt szerepet kap. Ennek érdekében egyre több kertbarát fordul az állandó, ásás nélküli...
Beindul az eperszüret szerte az országban: 5+1 hely, ahol szüretelhetsz epret 2024-ben
Ahogy a májusi napsütés betölti a napjainkat, Magyarország számos pontján megkezdődik az eperszüret szezon – írja az agroinform.hu. Az idei évben is rengeteg lehetőség...
Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?
Idén korán kopogtatott a tavasz, és a nyár is. Te kicsit lemaradtál, még nem ültetted tele a kertedet csodaszép virágokkal? Csak most jutott eszedbe, hogy szeretnél színes...
Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez
A borsótermesztés egyike azoknak a kerti tevékenységeknek, amelyek során a türelem és a megfelelő technikák ötvözése csodás eredményeket hozhat. Bár a borsóvetés és...
Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez
Még csak május van, a paradicsompalánták ültetése óta nem telt el sok idő, de a kertészek jól tudják, milyen gyorsan nőnek és bokrosodnak el ezek a növények. Ahhoz, hogy...
Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései
A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga, körete, főtt, sült, párolt formában is nagyon finom, krémnek elkészítve...
Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek
A növények és virágok jelenléte a városi környezetben számos előnyt nyújt, mind az emberek, mind a környezet számára. Sokszor sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni ennek...