Egy kis megfázás még nem a legrosszabb, ami történhet de ha mindjárt antibiotikumhoz nyúlunk, meg van az esélye, hogy amikor valóban nagy szükségünk lenne rájuk, a szervezetünk bizony már nem reagál megfelelően.
A gyógyszerek nem csupán drágák, hanem természet idegenek. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne fogyasszunk gyógyszert, ha a dolgok komolyra fordulnak. Hiszen dédanyáink inkább gyógynövényekkel éltek ugyan, de meddig is?
Tehát az itt szereplő gyógyhatású zöldségek a mindenre mindjárt gyógyszert szemlélet ellen szólnak. Hiszen egy kis téli megfázásba még nem halt bele senki, de ha mindjárt antibiotikumhoz nyúlunk, meg van az esélye, hogy amikor valóban nagy szükségünk lenne rájuk, a szervezetünk bizony már nem reagál megfelelően. A helyes táplálkozás viszont segít a megelőzésben. Itt a természet fű-fa-virág patikájából vett gyógymódok olvashatók.
Téli fekete retek
A téli fekete retek, már az ókorban is alkalmazták. A rabszolgáknak naponta adták, hogy jó egészségben maradjanak. Nos, akkor mi is használjuk ezt a növényt. Köhögés csillapítására a retekbe üreget vájnak, amelyet mézzel töltenek meg. A retek nedve elegyedett a mézzel és hatásosan szüntette a köhögést. Hajdanán, az antibiotikumok feltalálása előtt, sült retket adtak a tüdőbajosoknak.
Légúti fertőzések ellen kiváló a fekete retek leve. Ázsiában köhögés, bronchitis ellen használják. Vírus és baktérium ellenes hatású, emésztés és epeműködést serkentő hatású.
Fokhagyma
A friss fokhagymában található illóolaj fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin, mely a hagymacikkelyek aprítása során az addig elkülönítetten található allináz enzim hatására allicinné alakul át. Ez egy fűszeres szagú, antibakteriális hatású, bomlékony anyag, melyből részben a szagtalan ajoen, részben a fokhagymára jellemző szagú illékony vegyületek keletkeznek. A vegyületek antioxidáns hatásuk közismert. Igen erős antibiotikus hatású, ezért influenza, légcsőhurut, nátha, torokfájás ellen igen hatásos. Használható pirítós kenyérre dörzsölve, vagy összezúzva, lereszelve, mézzel és almaecettel megkeverve. Napi 2-3 gerezdet, ha elfogyasztunk, néhány héten keresztül folytatva a kúrát, egyszerűen megelőzhetjük a megfázást.
Fokhagyma tea
Egy lábasba öntsünk három dl vizet, tegyünk bele két kisebb, megtisztított fokhagymagerezdet. Az edényt fedjük le és hevítsük forrásig. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá 0.25 dl mézet, és melegen, de nem forrón fogyasszuk reggel, délben, este egy-egy dl-t. A kihűlt teát melegítsük fel.
Petrezselyem
Szárított leveles szára a konyhaablakok dísze. Ha leveleit megmossuk, szétterítjük és megszárítjuk, majd műanyag zacskóba tesszük, akkor télire is eltárolhatjuk. Jellegzetes aromáját legjobban fagyasztva őrzi meg. Ilyenkor apróra vágjuk, és úgy tároljuk. A petrezselyemgyökeret szellős, napos helyen szikkasztjuk. Ezután hűvös helyen, homokba ágyazva akár hónapokig eláll. Illóolaj tartalmú gyógynövényként leheletfrissítő, emésztésserkentő. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns. A-, C-, E- vitaminban, vasban gazdag. is közismert. Gyökere emésztésserkentő, de reuma ellen is hatásos.
A petrezselyem a zöldjét megszárítva teának is alkalmazhatjuk, természetesen csak forrázatot készítsünk belőle. Nagyon jó vízhajtó, méregtelenítő, de a gyökerét is fogyaszthatjuk, nemcsak megfőzve, hanem nyersen is. Jó tanács: ne főzzük túl a gyökereket, csak pároljuk!
A petrezselyemgyökér tea elkészítése
Általában a gyökeret használják, melyet finomra aprítva (körülbelül két gramm) forrásban lévő vízzel le kell önteni (körülbelül másfél deciliter), majd tíz-tizenöt percig állni kell hagyni, azután szűrni. Napjában kétszer-háromszor fogyasszuk. (Manifesztum természetgyógyász magazin)
Nátha és influenza ellen
Sárgarépalé
Csepegtessünk orrunkba 4-6 csepp frissen préselt sárgarépalevet, ha orrdugulásunk van.
Gyógykészítmény burgonyából
Esténként inhaláljunk. A 4-5 db megfőtt burgonyáról a vizet leöntjük, majd szétpürézzük. Fejünket letakarva páráját mélyen belélegezzük. Hurut oldására a mellkasra meleg főtt burgonya pakolást tegyünk.
A sárgarépalével kevert nyers burgonyalét, mézzel ízesítve, torokgyulladás, vagy köhögés ellen fogyasszuk.
Gyógykészítmény tormából
Tormával a meghűlés ellen: A torma levét jól keverjük össze azonos mennyiségű mézzel. Este és reggel 1-1 evőkanállal fogyasszunk belőle. Az éjszakánként (vagy hajnalban) fellépő rohamszerű makacs köhögésnek igen hatásos ellenszere a tormareszelék. Elkészítési módja a következő: 150 g reszelékhez adunk 1 dl mézet, jól átkeverjük, 24 órát állni hagyjuk. Felnőttek adagja: naponta kétszer egy kávéskanállal evés előtt félórával.
Savanyúkáposzta leve
A magas C-vitamin tartalmú savanyú káposzta levét igyuk a téli időszakban akár rendszeresen is, napi 1 dl dózisban.
Vöröshagyma a betegségek ellen
A vöröshagyma sok ásványi sót, vitamint tartalmaz. Kvercetin, antioxidáns tartalma kedvezően befolyásolja a szervezetben zajló biokémiai folyamatokat. Táplálkozási értékét leginkább magas energiaértéke, jelentős fehérje tartalma, rostanyagai, C-vitamin tartalma adja. Baktériumölő hatású kénvegyületeket is tartalmaz. Megfázáskor, legyengül szervezet, étvágytalan beteg, szépen fogyasszon naponta a vöröshagymát, ha a gyomra bírja Ne sózzuk túl! Nagyon jó étvágyjavító is.
Köhögés ellen ajánljuk
A hagyma legkülső héja alatti, még színes burokleveleket forrázzuk le kb. 3 dl vízbe, majd három kanál cukrot karamellizáljuk, és öntsük rá a forrázatot. Melegítsük újra, és oldjuk fel benne a karamellizált cukrot. Langyosan fogyasszuk.
Immunrendszerünk ébrentartását segíti elő a következő recept: 6 fej hagymát lereszelünk, leöntjük 2 l vörös borral. Egy hétig érleljük. Naponta kétszer fél dl-t iszunk belőle mézzel édesítve éhgyomorra. A hatás megéri a fáradságot!