fehérjék

fehérjék


nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
répa termesztés

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

A sárgarépa termesztése kihívást jelenthet még a tapasztalt kertészek számára is, de néhány alapvető technikával és türelemmel bárki képes lehet bőséges és egészséges...

uborka termesztési hibák

Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél

Az uborka termesztése sokak számára kedvelt időtöltés, ami nemcsak, hogy gazdagíthatja a konyhakert kínálatát, de örömet és büszkeséget is okozhat, amikor az első saját...

bodzaszörp recept

Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!

Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul...

zsálya ültetése

Ne ültesd újra minden évben: fedezd fel, miért a zsálya a kertész kedvence!

A zsálya, ez a csodálatos gyógynövény nem csak gyógyhatásaival hódít, hanem különleges ízével és sokoldalúságával is. Az évelő növények között kiemelkedő helye van,...

ásás mentes ágyás

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

A kertészkedésben nem csupán a növények, hanem a talaj minősége és egészsége is kiemelt szerepet kap. Ennek érdekében egyre több kertbarát fordul az állandó, ásás nélküli...

eperszüret 2024

Beindul az eperszüret szerte az országban: 5+1 hely, ahol szüretelhetsz epret 2024-ben

Ahogy a májusi napsütés betölti a napjainkat, Magyarország számos pontján megkezdődik az eperszüret szezon – írja az agroinform.hu. Az idei évben is rengeteg lehetőség...

nyár elején ültethető virágok 2024

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Idén korán kopogtatott a tavasz, és a nyár is. Te kicsit lemaradtál, még nem ültetted tele a kertedet csodaszép virágokkal? Csak most jutott eszedbe, hogy szeretnél színes...

Borsó termesztés

Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez

A borsótermesztés egyike azoknak a kerti tevékenységeknek, amelyek során a türelem és a megfelelő technikák ötvözése csodás eredményeket hozhat. Bár a borsóvetés és...

paradicsom metszés

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Még csak május van, a paradicsompalánták ültetése óta nem telt el sok idő, de a kertészek jól tudják, milyen gyorsan nőnek és bokrosodnak el ezek a növények. Ahhoz, hogy...

Padlizsán ültetés lépései

Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései

A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga, körete, főtt, sült, párolt formában is nagyon finom, krémnek elkészítve...

Virágok ültetés városokban milyen előnyökkel jár?

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények és virágok jelenléte a városi környezetben számos előnyt nyújt, mind az emberek, mind a környezet számára. Sokszor sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni ennek...