fehérjék
nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó makromolekulák. Bizonyos fehérjék egyes aminosavrészei a bioszintézis után másodlagos átalakuláson mehetnek keresztül, ezért a fehérjékben az elsődleges húsz aminosavon kívül néhány más aminosav is előf.-hat, pl. a kollagénben hidroxiprolin. A peptidkötéssel egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú, láncszerű molekulát (polipeptidlánc) alkotnak (elsődleges szerkezet). A hosszú láncmolekula természetes állapotában meghatározott módon feltekeredik (másodlagos és harmadlagos szerkezet). Az aminosavak kapcsolódási sorrendje az aminosav-szekvencia (aminosav-sorrend) egy adott fehérjében szigorúan megszabott. A fehérjemolekulák térszerkezetét az amidcsoportok között kialakuló hidrogénkötések, továbbá az oldalláncok között létrejött kölcsönhatások (diszulfidkötés, van der Waals-hatás [—>kémiai kötés]) stabilizálják. A fehérjék a molekula alakja szerint lehetnek: fibrilláris v. fonalas szerkezetű fehérjék, ezek molekulái egy irányban megnyúltak; ilyenek pl. a gerincesek —>köztakarójához tartozó különböző képletek (karmok, pata, pikkely, szarv, szőr, toll) anyagát adó keratin. A globuláris fehérjék mérete minden irányban közel azonos, ebbe a csoportba tartoznak az intermedier anyagcsere —>enzimjei, a vér fehérjéinek a többsége, a tej, a tojás fehérjéje, a szállító v. transzport fehérjék, pl. a hemoglobin. Összetételük alapján vannak egyszerű fehérjék v. proteinek, molekuláik csak aminosavakból állnak; összetett fehérjék v. proteidek, amelyekben az aminosavakon kívül más anyagok is vannak. Az összetett fehérjék lehetnek: foszforsavat tartalmazó foszfoproteidek, legismertebb a tejben levő kazein; szénhidrátot v. szénhidrátszármazékot tartalmazó glikoproteidek, a molekulában 4%-nál kevesebb a szénhidrát; a vér szérumfehérjéi, a nyálkahártyák mirigyeinek váladéka tartozik ebbe a csoportba; színes anyagokat tartalmaznak a kromoproteidek, pl. a hemoglobin; lipideket tartalmazó fehérjék a lipoproteidek, legismertebb az emberi vérszérum lipoproteidje; fémtartalmúak a metalloproteidek, pl. a ferritin; mukopoliszacharid-tartalmúak a mukoproteidek, nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kötőszövetben, a —>támasztószövetben, a nyálban; —>nukleinsavtartalmúak a nukleoproteidek. A fehérjék jellemző tulajdonsága az oldékonyságuk; a különböző fehérjék eltérő oldószerekben oldódnak; vízben oldódok az —>albuminok, kevésbé, de sók jelenlétében oldódnak az —>globulinok. Egyes növényi fehérjék, pl. a prolaminok 70%-os alkoholban, mások, pl. a —>glutelínek savakban v. lúgokban oldódnak; gyak.-lag oldhatatlanok a —>szkleroproteinek. A fehérjék fiz. és kém. hatásokra érzékenyek, 60—70°C fölött kicsapódnak (denaturálódás);reverzíbilis a kicsapódás, ha a fehérjék oldószerek hatására ismét eredeti, natív állapotba jutnak, irreverzíbilis, ha a natív állapot nem állítható vissza.
Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig
A sárgarépa termesztése kihívást jelenthet még a tapasztalt kertészek számára is, de néhány alapvető technikával és türelemmel bárki képes lehet bőséges és egészséges...
Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél
Az uborka termesztése sokak számára kedvelt időtöltés, ami nemcsak, hogy gazdagíthatja a konyhakert kínálatát, de örömet és büszkeséget is okozhat, amikor az első saját...
Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!
Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul...
Ne ültesd újra minden évben: fedezd fel, miért a zsálya a kertész kedvence!
A zsálya, ez a csodálatos gyógynövény nem csak gyógyhatásaival hódít, hanem különleges ízével és sokoldalúságával is. Az évelő növények között kiemelkedő helye van,...
Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival
A kertészkedésben nem csupán a növények, hanem a talaj minősége és egészsége is kiemelt szerepet kap. Ennek érdekében egyre több kertbarát fordul az állandó, ásás nélküli...
Beindul az eperszüret szerte az országban: 5+1 hely, ahol szüretelhetsz epret 2024-ben
Ahogy a májusi napsütés betölti a napjainkat, Magyarország számos pontján megkezdődik az eperszüret szezon – írja az agroinform.hu. Az idei évben is rengeteg lehetőség...
Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?
Idén korán kopogtatott a tavasz, és a nyár is. Te kicsit lemaradtál, még nem ültetted tele a kertedet csodaszép virágokkal? Csak most jutott eszedbe, hogy szeretnél színes...
Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez
A borsótermesztés egyike azoknak a kerti tevékenységeknek, amelyek során a türelem és a megfelelő technikák ötvözése csodás eredményeket hozhat. Bár a borsóvetés és...
Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez
Még csak május van, a paradicsompalánták ültetése óta nem telt el sok idő, de a kertészek jól tudják, milyen gyorsan nőnek és bokrosodnak el ezek a növények. Ahhoz, hogy...
Most kell elültetned ezt az ízletes zöldséget: Padlizsán ültetés lépései
A padlizsán egyre népszerűbb hazánkban is, ami nem is véletlen, hiszen megannyi étel remek alapanyaga, körete, főtt, sült, párolt formában is nagyon finom, krémnek elkészítve...
Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek
A növények és virágok jelenléte a városi környezetben számos előnyt nyújt, mind az emberek, mind a környezet számára. Sokszor sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni ennek...