Szemléletváltásra van szükség! - Ezt a mondatot hallhatjuk már az ágazat minden területén, különösen az elmúlt év májusa óta. Alapjában véve persze nem is a szemléletünkkel volt baj, hanem időközben gyökeresen megváltoztak a gazdasági feltételek körülöttünk, amihez alkalmazkodnunk kell, különben nem tudunk versenyben maradni. A kalászos gabonák esetében ez a szemléletváltás a minőségre való törekvést jelenti - egy mondatban így foglalhatnám össze az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének martonvásári kalászos gabona fajtabemutatóján elhangzottakat.
Szemléletváltásra van szükség! - Ezt a mondatot hallhatjuk már az ágazat minden területén, különösen az elmúlt év májusa óta. Alapjában véve persze nem is a szemléletünkkel volt baj, hanem időközben gyökeresen megváltoztak a gazdasági feltételek körülöttünk, amihez alkalmazkodnunk kell, különben nem tudunk versenyben maradni. A kalászos gabonák esetében ez a szemléletváltás a minőségre való törekvést jelenti - egy mondatban így foglalhatnám össze az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének martonvásári kalászos gabona fajtabemutatóján elhangzottakat.
Tömösközi András, a BME Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszékének munkatársa a hazai és nemzetközi viszonylatban használatos minőségi szabványokat elemezte és hasonlította össze előadásában. Minőségbúza - ezt már olyan sokan és sokszor elmondták, de mit is jelent ez tulajdonképpen? A következő táblázatban a búza minőségi követelményei (MSZ6386:1998) hasonlíthatók össze az intervenciós minimum határértékekkel (FVM 54/2003):
A fenti, már jól ismert tulajdonságokon túl a következő paraméterek is sokat elmondanak a gabonáról a szakemberek számára:
Acélossági %: ebből az értékből következtetni lehet a jó sütőipari értékre is, az acélos búzából a malomipar is több lisztet tud kiőrölni, nagyobb a daranyeredék és kedvezőbb a búza tésztaipari értéke is.
Tisztaság (keverékesség): a nem fajtaazonos, nem egészséges, illetve a felhasználást kedvezőtlenül befolyásoló anyagok arányát jellemzi.
Alveográfos-érték: a tészta nyújthatóságát jellemzi, az alveográfos mérés során - hagyományos módon, liszt, víz és só hozzáadásával - a liszt nedvességtartalmának megfelelően, dagasztócsészében készítik a tésztát, pogácsákat formáznak, melyeket az előírt kelesztési idő után levegőárammal buborékká fújnak.
Extenzográf-érték: a tészta állandó sebességű nyújtása során a fellépő erő regisztrálásával veszi fel az extenzográf-görbét.
Farinográf-érték: speciális módon végzett gyúrással a tészta reológiai tulajdonságait (vízabszorbció, tészta-kialakulási idő, tésztastabilitás, ellágyulás, konzisztencia) mutató adat.
A végfelhasználó-centrikus minőségvizsgálati követelményekhez igazodva a jövőben lesznek olyan fajták, amelyek eltűnnek a köztermesztésből, míg mások megerősítést nyernek, illetve ezek az újabb és újabb minőségi paraméterek szabnak meghatározott irányvonalat a fajtanemesítésben. Ennek megfelelően (I.) Extra minőségű (II.) Nagy fehérje- és sikértartalmú, (III.) Kemény szemű, malmi minőségű és (IV.) Puha szemű csoportosítással osztályozzák az „Mv” őszi búza fajtákat.
(2. sz. táblázat) Extra minőség kategóriába kerültek mindazon fajták, melyeknek nemcsak hagyományos minőségi paraméterei kiválóak, hanem alveográfos és extenzográfos minőségük is kiemelkedő, s ezért versenyképesek a nemzetközi megmérettetésben. A jövőben e kategóriába tartozó Mv Toborzó, Mv Palotás, Mv Suba, Mv Ködmön, Mv Walzer, Mv Mazurka és Mv Süveges nagy mennyiségű, fajtaazonos és egyöntetű minőségű termésével és folyamatos szállítási potenciállal lehetünk exportképesek a nemzetközi gabonapiacon.
Az elmúlt években Franciaországban végzett beltartalmi minőségi vizsgálatok eredményei elsősorban az alveográfos W-értékszám vonatkozásban - igazolták, hogy a martonvásári fajták állják az uniós versenyt. Az Mv Suba például 500-as W-értéket adott a francia mérésekben. Az alveográfos W-érték vizsgálta során 9 „Mv” fajta haladta meg a kiválónak számító 250-es W-értékhatárt.
Martonvásár széleskörű nemzetközi kutatói együttműködésének eredményeképpen martonvásári fajták Szlovéniában, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában, Ukrajnában, Törökországban és Iránban is szerepelnek kísérletekbe beállítva, valamint az Elitmag Kft. kereskedelmi tevékenysége révén a köztermesztésben is.
Ha a termelő már megtalálta a megfelelő fajtát, az elvárt minőséget hosszútávon, a megtermelt mennyiség lehető legnagyobb %-ában kell biztosítani, azaz a vevő számára konzisztens minőséget kell előállítani.
A fajtakínálatról a már megszokott módon, szántóföldi bemutatókon is meggyőződhettek az érdeklődők.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.