Ikernövés esetén a gumó 2-4 azonos méretű gumórészből áll, míg fiasodás esetén egy gumón több kis gumó képződik (1. kép). Fűzérképződésnek nevezzük, amikor a gumó rügyeiből sztóló fejlődik, ezen kis gumók képződnek. Az ilyen alakváltozáson keresztülment gumóknál a keményítőtartalom is csökken, ezáltal a gumóhús üvegesedik. A felsorolt tünetek a nem folyamatos vízellátásra vezethetők vissza. Gumózöldülés akkor fordul elő, ha a fejlődő burgonyagumó napfénnyel érintkezik, így abban klorofill képződik. Ezeket a gumókat étkezésre és takarmányozásra alkaloid tartalmuk miatt nem szabad felhasználni.
A burgonya élettani betegségei
Ikernövés esetén a gumó 2-4 azonos méretű gumórészből áll, míg fiasodás esetén egy gumón több kis gumó képződik (1. kép). Fűzérképződésnek nevezzük, amikor a gumó rügyeiből sztóló fejlődik, ezen kis gumók képződnek. Az ilyen alakváltozáson keresztülment gumóknál a keményítőtartalom is csökken, ezáltal a gumóhús üvegesedik. A felsorolt tünetek a nem folyamatos vízellátásra vezethetők vissza. Gumózöldülés akkor fordul elő, ha a fejlődő burgonyagumó napfénnyel érintkezik, így abban klorofill képződik. Ezeket a gumókat étkezésre és takarmányozásra alkaloid tartalmuk miatt nem szabad felhasználni.
A burgonya vírusbetegségei
A burgonya levélsodródása burgonya egyik legsúlyosabb vírusbetegsége. A betegség következtében akár 80%-os termésveszteséggel is lehet számolni. A betegségre jellemző tünetek a levelek kanalasodásában (sodródásában), törékennyé válásában, klorotikus elszíneződésben mutatkoznak. A levelek sodródása a növény felső részén kezdődik. A vírus terjedésében a levéltetveknek van szerepük. Fertőzött burgonyagumóval terjed. Fontos az egészséges, vírusmentes vetőburgonya használata. A fajták között vannak a kórokozóval szemben kevésbé fogékonyak is. A gumó előhajtatásával (a tenyészidő rövidítésével), korai ültetés és korai száreltávolítás csökkenti a kárt. Vetőmagtermesztésnél a levéltetvek rajzáscsúcsánál végzett szártalanítás megakadályozza a gumók fertőződését. A levéltetű vektorokat folyamatosan irtani kell.
A burgonya baktériumos betegségei
A baktériumos szártő- és nedves gumórothadás a világ burgonyatermesztő területein mindenütt elterjedt. A tünetegyüttesből elsősorban a nedves gumórothadásnak van nagyobb jelentősége hazánkban. Szártőrothadás esetén a csírázó burgonya nem kel ki, ugyanis a csíra nyálkás, fekete rothadás kíséretében elhal. Később a szár alsó részén feketésbarna hosszanti foltok jelennek meg, melyek nyálkásan rothadnak („feketelábúság”). Végső tünetként a fertőzött szár elhal. A gumók nedves rothadása jellegzetes, az egész gumó nedvesen rothadó kásás péppé alakul át, melyet sokszor a burgonyagumó héja tart össze. A rothadó gumóknak dohos szaga van. A gumórothadás tünet kialakulásában nagy szerepe van a gumó mechanikai sérülésének, a tároló hőmérsékletének és a tároló levegőjének CO2 tartalmának. A tárolóban kicsapódó kondenzvíz kedvez a baktériumnak. Lehetőség szerint kerülni kell a mélyfekvésű, nedves táblákat. A fajták között fogékonyságban jelentős különbségek vannak. Fontos az egészséges vetőgumó ültetése, ill. betakarításkor a vetőgumó mechanikai sérüléseinek megakadályozása. A tároló levegőjének szabályozásával a hajlamosító tényezők (magas nedvesség- és páratartalom) nagy részét ki tudjuk küszöbölni, amennyiben rothadás fellép a tárolóban, abban az esetben a fertőzött gócokat minél hamarabb fel kell számolni és a burgonyát át kell válogatni.
A sugárgombás varasodás hazánkban is nagy jelentőséggel bíró kórokozó, szinte minden évben jelen van burgonyatermő területeinken. A gumókon a paraszemölcsökből kiinduló barna foltok láthatók, melyek a gumó növekedésével együtt nőnek, majd barnán elhaló varas foltok képződnek.Elsősorban savanyú talajokon károsít. A fajták között vannak a kórokozóval szemben kevésbé fogékonyak (pl. Ciklámen, Sarolta), így fertőzött talajokon ezek termesztése célszerű. A kórokozó fejlődésére a talaj nedvességtartalma nagy hatást gyakorol, a könnyen kiszáradó talajokat kedveli, éppen ezért a gumókötés idején végzett öntözés jótékony hatású.
A burgonya baktériumos hervadása és barna rothadása (Ralstonia solenacearum) hazánkban az utóbbi években jelent meg, az egész világon elterjedt betegség. Sok gazdanövénye van, karantén kórokozó. A hajtásvégi levelek meleg délutánokon hervadnak, azonban eleinte ez éjszaka helyreáll. A szártövön hosszú, barna elszíneződések jelennek meg, a levelek bronzos árnyalatot vesznek fel. Amennyiben a fertőzött szárrészt kettévágva vízbe tesszük, jól látható a baktérium tejszerű nyálkakiáramlása. A fertőzött gumót kettévágva keresztmetszetén drapp barna gyűrű van, ahonnan nyomásra baktériumnyálka jelenik meg. A gyűrű folyamatosan vastagodik, a gumó elrothad. Elsősorban fertőzött vetőgumóval terjed, de árvakeléseken és gyomnövényeken (pl. fekete csucsor) is fennmarad. A talajban sokáig fertőzőképes marad, éppen ezért kerülni kell a fertőzött talajokon a burgonya önmaga után való termesztését legalább 6 évig. Vegyszeres védekezési lehetőség nincs, fontos az egészséges vetőgumó használata és a fertőzött területek kerülése.
A burgonya gombabetegségei
A burgonyavésza burgonya legsúlyosabb gombabetegsége. Az 1845-ös írországi éhínség okozója. A burgonya növényvédelmének egyik alapja az ellene való védekezés, csapadékos évjáratokban védekezés nélkül az állomány teljes pusztulását okozhatja. A levelek csúcsától vizenyős, sárgásbarna foltok jelennek meg, melyek gyorsan növekednek és beszáradnak. A barna és sárga részek határán a levélfonákon fehér színű penészbevonat jelenik meg magas légköri páratartalomnál. Súlyos esetben a lombvesztés teljes lehet (2. kép). A kórokozó a gumót is fertőzi, azon szürke, besüppedt később ráncosodó foltok jelennek meg, a fertőzött folt alatt a gumóhús rozsdabarnára színeződik. Fertőzött gumóval terjed, elsősorban mérsékleten meleg, de csapadékos időjárásban. Az első tünetek megjelenése sorzáródás időszakára tehető. A fertőzés a tárolás időszaka alatt is folytatódhat, ennek kedvez a tároló magas páratartalma. Száraz nyarakon is károsíthat, ilyenkor a reggeli harmat segíti terjedését. Az agrotechnikai védekezési módok közül fontos a nitrogéntúlsúly kerülése, megfelelő tőszám és az egészséges vetőgumók ültetése. A fajták között a lombkártétellel szembeni ellenállóság tekintetében vannak különbségek. A vegyi védekezésre kontakt és felszívódó hatású gombaölő szereket kell alkalmazni, az időjárási viszonyok alapján végzett előrejelzésre alapozva.
A burgonyahimlő általánosan elterjedt talajlakó gomba, hazánkban szinte minden évben változó mértékben károsít. Csírázó burgonyán is károsít, ilyenkor a kelőfélben lévő burgonya hajtásának csúcsi része elhal, így ki sem kel. Későbbiekben a fertőzött tövek vagy csak egy hajtást hajtanak, vagy sok, de fejletlen (gyertyatartószerű) hajtást növesztenek. A burgonya szárának alsó harmadában meleg, csapadékos időszakban szürkésfehér penészbevonat jelenik meg, később a szár elkorhad („fehérharisnyásság”). A levelek sűrűn állnak, gyakran sodródnak. A gumón jellegzetes, himlőszerű foltokat okoz, melyek csak kaparással távolíthatók el a gumó felszínéről. Elsősorban kötött, nedvesebb talajon lép fel alacsonyabb talajhőmérséklet esetén. Törekedni kell a kártétel megelőzésére, ezért fontos az egészséges vetőgumó ültetése, valamint az előhajtatás, ugyanis a kórokozó a zöld hajtásokat már nem támadja meg. Sekélyebb ültetéssel magasabb talajhőmérsékletet tudunk biztosítani, így a kelés is gyorsabb, ezáltal a fertőződés esélye csökken. A burgonyagumó csávázása szintén védelmet nyújt a csírázáskori fertőzés ellen.
A fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás a világon mindenütt ismert kórokozó, a burgonya betegségei közül az egyik legsúlyosabb, ami elsősorban a gumórothadásnak köszönhető. Virágzás után a burgonya alsó levelei sárgulni kezdenek, majd a növény gyorsan elhal. A táblán belül gócokban jelentkezik a hervadás, mely az edénynyalábok barnulásának köszönhető. A gumók felületén sérülések, vagy a köldök helyén besüppedő barna ráncos foltok jelennek meg. A fertőzött rész alatt a gumó húsa szürkésbarna lesz, később a fertőzött felületen nedves körülmények között rózsaszín penészkiverődés jelenik meg, mely körkörösen zonált. Száraz körülmények között korhadás lép fel. Főként a talajból fertőz, mechanikai sérülések, sebek elősegítik terjedését. A gumófertőzésnek kedvez a gumó szennyezettsége, a nem megfelelő tárolási technológia, a magas páratartalom. A hervadásos tünetek ellen csak a megelőzésre törekedhetünk. Ezek közé tartozik a megfelelő vetésváltás, fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, az öntözés, és az egészséges vetőgumó ültetése. A gumórothadás elleni védelem megegyezik a baktériumos szártő- és nedves gumórothadásnál tárgyaltakkal.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.