zöldnövényliszt


nagy tápértékű, karotinban (->karotinoidok) gazdag takarmány, a zöldtakarmány (zöldtakarmányliszt) forró levegős gyorsszárításával és darálásával állítják elő. Az ilyen célú üzemekben a szárítással egyidejűleg a darálást és a ->pelletállást is elvégzik. A z. minősége a darálásra kerülő zöldtakarmány minőségétől és a szárítási technológiától függ. A szabvány ált. követelményei szerint a 12% nedvességtartalmú pillangós z.-nek min. 16% nyersfehérjét és min 100 mg/kg karotint, legalább 50%-os ké.-et, max. 28% nyersrostot kell tartalmaznia. A z.-et összetétele alapján minősítik, és osztályokba sorolják. A z.-et leginkább pillangósokból, elsősorban lucernából (lucernái is: t) állítják elő, de zöldborsóból, borsószárból és borsóhüvelyből, bükkönyből, rozsból, napraforgóból, egyes országokban silókukoricából, napraforgó-csalamádéból, sőt leveles cukorrépafejből is készítenek z.-et. A z. nem azonos a —>szénaliszttel, amit szálas széna darálása útján nyer¬nek.