hirdetes

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

KZs

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az uborka levelein megjelenő foltok aggodalomra adhatnak okot minden kertész számára. Az egyik leggyakoribb probléma az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága, amely komoly károkat okozhat a termésben. De hogyan ismerheted fel ezt a betegséget, és mit tehetsz ellene? Olvass tovább, hogy megtudd a válaszokat!

Hogyan ismerheted fel az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságát?


Az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága, amelyet a Pseudomonas syringae pv. lachrymans baktérium okoz.

Néhány információ az uborkákat is megtámadó baktériumról


A Pseudomonas syringae pv. lachrymans egy baktérium, amely az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságát okozza. Ez a betegség súlyos károkat okozhat a növényekben, ami jelentős termésveszteséghez vezethet. A baktérium nedves környezetben gyorsan terjed, különösen a levelek és a talaj nedvessége révén. A fertőzött növényi maradványok is hordozzák a kórokozót, amely az új növényekre is átterjedhet. A baktérium a növényi szövetekben telel át, és a tavaszi nedves időjárás beköszöntével aktiválódik. A levélfelületeken keresztül hatol be a növénybe, ahol gyorsan szaporodik.

Az uborka jellegzetes tüneteket produkál a betegség megjelenésénél


A fertőzés kezdetén az uborkán apró, vizenyős, szögletes foltok jelennek meg a leveleken, amelyek idővel megnagyobbodnak és sötétebbé válnak. A foltok idővel barnává válnak és elhalnak, ami nekrotikus foltok kialakulásához vezet. Később, a súlyosan fertőzött uborka levelek elszáradnak és perforációk, azaz apró lyukak jelennek meg rajtuk. A baktérium a termést is megtámadhatja, apró, sötét foltokat és horpadásokat okozva a gyümölcs felszínén.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-03

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Itt az almamoly kártevő következő generációja, így érdemes bio megoldásokkal védekezzünk a kártevő ellen, megőrizve az alma egészségét, a termés minőségét.

2024-08-28

Megmutatjuk hogyan használd a csodás bio faecetet a poloskák ellen

A faecet nemcsak elűzi a kártevőket, hanem új életre kelti kertedet—természetes, hatékony, és környezetbarát megoldás, amire a növényeid is rábólintanak!

2024-08-26

Összeszedtük mindent: A paradicsom betegségei elleni bio védekezésről

A paradicsom betegségei elleni bio védekezés elősegíti a vegyszermentes, egészséges termést, miközben megóvja a kerted természetes egyensúlyát és vitalitását.

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-09-06

Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted

A vattacukorfű egy látványos és szárazságtűrő díszfű, amit akár most is elültethetsz. Kevés gondozást, öntözést igényel miközben igazi vattacukor pompát teremt.

2024-09-13

Tudod, hogyan készítsd elő a sütőtököt a téli tárolásra? - Megmutatjuk

Te már felkészítetted a sütőtököt a hosszú távú tárolásra? Olvasd el, hogyan csináld! Így lesz hosszú ideig eltartható a sütőtök, ne egyből a kamrába tedd.

2024-09-12

Korszerű öntözési módszerek: így lehet egyszerűbb a kertészkedés

Korszerű öntözési technikákkal egyszerűbb a kertészkedés! Nézd meg melyik miért praktikus. Slag, szórófej, csepegtető öntözés és számos alternatív lehetőség.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
kert Növényvédelem

Tovább a Lexikonhoz

alom

1. nedvszívó, hőszigetelő, többé-kevésbé puha anyag, többnyire szalma, amelyet azért... Tovább

radioaktív szennyeződés

a —>radioaktív izotópok okozta szennyeződés. Ált. a radioaktív anyagokat felhasználó... Tovább

Tovább a lexikonra