Így használd fel az extra uborkákat: uborka legjobb felhasználási módja

Így használd fel az extra uborkákat

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Előfordulhat, hogy uborkapalántáid gazdagabban teremnek, mint amire számítottál, de az is lehet, hogy szimplán csak több uborkát hoztál haza a zöldségestől, mint amennyire ténylegesen szükséged volt. Szóval mi a teendő, ha nem szeretnéd veszni hagyni ezeket az egészséges, frissítő terméseket? Mielőtt a komposzthatlom irányába fordulnál, vess egy pillantást az alábbi ötletekre!

Uborka felhasználása a konyhában

Uborka felhasználása: Savanyítás

Ha szeretnéd meghosszabbítani uborkáid „szavatosságát”, akkor mindenképpen a savanyítás a legmegfelelőbb módszer erre. A savanyítással továbbá ropogós textúrájukat is megőrizheted. A savanyúuborkák kiválóak különböző fogások mellé, szendvicsekbe, tálakra vagy akár magukban is – mindez csak ízlés kérdése.

Lényegében bármilyen uborkafajtát savanyíthatsz, egyedül arra kell odafigyelned, hogy a hosszabbakat kisebb kell majd vágnod, mielőtt az üvegbe helyeznéd őket. A kisebb méretű uborkákat egészben is felhasználhatod erre a célra.

Uborka felhasználása: Uborkás víz

Az extra uborkák, citromok, lime-ok, bogyók és egyéb gyümölcsök felszeletelve extra ízt és frissítő hatást kölcsönözhetnek egy pohár víznek. Na persze, az íz nem minden, hiszen a vitaminok és tápanyagok egy része is kiázik belőlük.

Néhány uborkaszeletet akár egy nagyobb kancsó vízbe is bedobhatsz, amiből aztán kedvedre öntögethetsz magadnak vagy vendégeidnek. A vizet kiegészítheted továbbá mentalevelekkel, eperszeletekkel, citrommal és egyéb termésekkel is.

Uborka felhasználása: Turmixok

Ha nem tudsz mit kezdeni a megmaradt uborkákkal, akkor add hozzá őket kedvenc turmixaidhoz. Az uborkák könnyed, frissítő ízt kölcsönöznek bármelyik keveréknek, ráadásul sok vitamint és vizet is hordoznak magukban, amikel csak jót teszel szervezetednek.

Bármilyen frissuborkát felhasználhatsz erre a célra, habár a mini és kígyóuborkák a legjobbak turmixokba.

Uborka felhasználása: Alkoholmentes koktélok

Ha vendégeket vársz, legyen szó családtagokról vagy barátokról, néhány alkoholmentes koktélt is készíthetsz nekik egy kevés uborka felhasználásával. Akárcsak a turmixokat, az uborkák a koktélokat is frissítő italokká varázsolják könnyed ízüknek és magas víztartalmuknak köszönhetően.
Szintén ajánlott kígyóuborkát vagy mini uborkákat felhasználni erre a célra.

Uborka felhasználása: Saláták

Nincs is jobb egy friss salátánál a nyári melegben, tele ropogós zöldségekkel, frissítő ízekkel, vitaminokkal és tápanyagokkal. Az uborkák tökéletesek erre a célra, ezért, ha valamivel több maradt a nyakadon, mint amennyire számítottál, add hozzá őket a következő salátádhoz!

Az uborkák semleges, friss ízük miatt lényegében bármilyen más hozzávalót jól kiegészítenek, és ropogós textúrát kölcsönöznek a kész fogásoknak.

Uborka felhasználása: Tzatziki szósz

Néhány uborka, egy kis görög joghurt, kapor, citromlé és fokhagyma felhasználásával egy kellemes tzatziki szószt készíthetsz magadnak, amit aztán le is fagyaszthatsz későbbi felhasználására. Ez a szósz remek friss zöldségekhez, pitákhoz, szendvicseken és fűszeres húsok mellé is, hogy csak néhány példát említsünk.

Mivel a tzatzikihez reszelt uborkákra van szükség, mindenképpen érdemes a nagyobb uborkafajták közül válogatni, amiket könnyebb lereszelni.

Uborka felhasználása: Gazpacho

Ez a zöldségekkel teli hideg leves remek az extra uborkák (illetve paradicsomok és paprikák) felhasználására.  A gazpacho egyszerűen elkészíthető, mégis tele van ízzel és tápanyagokkal. A hagyomány szerint hideg elvesként fogyasztják, de akár hideg tésztaszószként is felhasználható.

Mivel ez a fogás a hozzávalók összeturmixolásával készül el, bármilyen uborkát fel lehet használni hozzá.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törpenövés

A szervezet (főképpen a csontrendszer) nagy részére kiterjedő fejl.zavar (gátlás). Tovább

98/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2007/2008. évi végrehajtási idõszakban nyújtott... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Zöldség Zöldségtermesztés