Halászlé recept, halászlé recept karácsonyra, a legjobb halászlé receptek egy helyen

Az igazi magyar halászlé - Íme, a legjobb receptek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
hirdetes

Minden magyar szereti a halászlevet, legalábbis szerintem. Én imádom, most már nem csak karácsonykor van menün szerencsére, de valahogy az ünnepek alkalmával sikerül a legjobban! Most hoztam nektek pár szuper receptet, amiket készíts el te is karácsonykor, mindenki örülni fog! 

Halászlé készítése, halászlé receptek mindenkinek

Magyarországon régiónként különféleképp készítik a halászlét. Abban minden recept megegyezik, hogy többféle halból kell készíteni a levet, hogy igazán ízletes legyen. Kötelező hozzávalók a vöröshagyma, só, és a paprika. Az alap hozzávalókon kívül szokás gazdagítani zöldpaprikával és paradicsommal is, ettől igazán jó íze lesz. A halászlét nem szabad keverni, mert úgy összetörik a hal, csak rázogassuk.

Pontyhalászlé receptje

Hozzávalók: fejenként 25-30 dkg ponty, egy fej és farok, egy nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, paradicsom, csípős paprika

 

Elkészítés

A felkarikázott hagymát a fejjel és a farokkal addig főzzük a pirospaprikás vízben, míg kellőképp megpuhul és a hús leválik a csontról. Ekkor egy paradicsomprés segítségével áttörjük a halat a hagymával együtt. Az így keletkezett alap léhez adjuk a halszeleteket, paradicsomot és erős paprikát, sózzuk és még 30-40 percig főzzük. Keverni nem szabad, nehogy szétessenek a halszeletek, ehelyett az edényt mozgatjuk. A következő oldalon mutatom a többi receptet is!

Halászlé többféle halból

Hozzávalók (kb. 10 személyre): 2 kg ponty, 1 kg süllő, vagy kecsege, 1 kg harcsa, 5 dkg só, 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg pirospaprika, 20 dkg paprika, 20 dkg paradicsom.

hirdetes

Elkészítés

A megtisztított hal belsőségeit a hal tejet és az ikrát félrerakjuk. A törzseket kifilézzük, a halhúst kockára vágjuk, majd a pirospaprikával és egy kis sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva hűtőbe rakjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a vízbe szórjuk. A halfejeket a halcsontokat belerakjuk, egy ek sót adunk hozzá, s felforraljuk. A megtisztított paprikát paradicsomot beledobjuk, és kb. 2 órán keresztül főzzük.

Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, majd a hagymát és a csontokról lefejtett halhúst szitán a leszűrt lébe tesszük. Az így kapott sűrű hal alaplevet fölforraljuk, majd a pácolt halkockákat és a belsőséget kb. 6 percig főzzük benne. Erős paprikával díszítve tálaljuk.

Halászlé haltáskával

Hozzávalók: ½ kg apró ponty, másfél kg pontyszelet, ½ kg halfej és farok, 1 kg harcsaszelet, 25 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, ½ kg liszt, 2 tojás, pirospaprika, só, fokhagyma

Elkészítés

A pontyot és a harcsát előzetesen kifilézzük. A kuktában kevés zsíron a szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd szeletelt fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Belehelyezzük a jól megtisztított halfejet, halfarkot, pirospaprikával megszórjuk, és sóval Ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, hideg vízzel felengedjük, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön két órán keresztül forraljuk. Ezután átpaszírozzuk és ismét forraljuk.

A ponty és harcsaszeletek egy részéből pörköltet készítünk. A halhúst kiszedjük a pörköltléből. Egy részét apróra összevágjuk és a fele pörköltlé felével összeforraljuk. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk. A kinyújtott tészta felére a besűrített halpörköltből kis kupacokat rakunk. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyevágóval kis „húsostáskákat” készítünk belőle, majd a hal-alaplében kifőzzük. A halászlét a főtt halhússal és haltáskával tálaljuk.

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-12-03

Föld nélküli amarillisz nevelés: vízben vagy viaszosan is csodás

Az amarillisz föld nélkül is otthonod legszebb díszévé válhat. Próbáld ki a legegyszerűbb technikákat legyen szó vízi nevelésről vagy modern viaszos hagymáról.

2024-12-04

Ehető karácsonyi dekorációk – Szép és finom ötletek az ünnepekre

Ehető karácsonyi dekorációk nemcsak szépséget, hanem ízletes ünnepi hangulatot is csempésznek otthonodba. Olvasd el és készíts Te is gyönyörű finomságokat!

2024-11-19

Ünnepi magyal a kertedben: így válaszd ki a termős és porzós párokat

A magyal (Ilex) a karácsonyi kertek elmaradhatatlan dísze, mely az ünnepi hangulatot az örökzöld, fényes levelekkel és élénkpiros bogyókkal teszi teljessé.

2024-11-18

A télen is virágzó karácsonyi kamélia gondozása az erkélyen és kertben

A karácsonyi kamélia a hideg hónapok színes csodája. Amikor a legtöbb növény téli álmot alszik, ez a cserje virágba borul az erkélyeden vagy kertedben.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-12-05

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Így válassz a szakértő szerint

Vágott vagy földlabdás karácsonyfa? Segítünk dönteni, hogy idén is tökéletes legyen az ünnepi hangulat – fedezd fel mindkét opció előnyeit és hátrányait!

2024-12-07

Öreg karácsonyi kaktusz? Mutatjuk, hogyan fiatalíthatod meg

Egy öreg karácsonyi kaktusz az évek során elveszítheti formáját, kevésbé lehet virágzó. megmutatjuk a fiatalítás technikáit az öreg karácsonyi kaktusznál.

2024-11-26

Aloe vera gondozása lakásban: így lesz hosszú életű a gyógynövényed

Az aloe vera gondozása egyszerű, ráadásul ez a csodanövény nemcsak az otthonodat díszíti, hanem számos jótékony hatásával a mindennapjaidat is gazdagítja!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló járáshibái

ált. a ló lábállásának hibáiból (szabálytalan lábállások) eredő rendellenes... Tovább

Irma (2798/01)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága közepes.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal