Az eperfa bemutatása, minden, ami eperfa, az eperfa

Ismerd meg az eperfát te is

GE.
hirdetes
Minden az eperfáról

Kártevői

Az amerikai fehér szövőlepke hernyói (is) nagyon szeretik, ez is oka volt annak, hogy az utak mentén teljesen felszámolták a fáit. Védekezés hiányában a kártevők innen indulva a fekete bodzától a csonthéjasokig mindent elpusztítanak.

 

+Érdekességek az eperfáról

Az eperfának két fajtája van: a fehér (Morus alba) és a fekete (Morus nigra) (Morus nigra). A fehér eperfa íze fanyar, édes, a fekete (vagy sötétkék) eperfa viszont illatosabb. A Dunántúlon az eperfát szederfának is nevezik, mivel termése első ránézésre hasonlít a szederre.

hirdetes

A fehér eperfa júniusban és júliusban hozza mézédes fehér, fekete vagy rózsaszínű gyümölcsét. Általában nyersen fogyasztják, de pálinka is készülhet belőle.

Gyakoribb a fekete eper, amely nyár végén érik, és lekvár, gyümölcslé, eperbor vagy pálinka készítésére használható.
A fehér és fekete eper magas ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin) és antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Az eperfa gyümölcse magas flavonoidtartalommal rendelkezik, mint például a kvercetin, rutin, kempferol és izocercetin, amelyek mind erős antioxidánsok.
Mind a fehér, mind a piros, mind a fekete gyümölcsök magas fenoltartalmúak, amelyek jótékonyan hatnak a szívre. A borostyánháló szerint "a piros és a sötétlila gyümölcsökről ismert, hogy lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyi anyagokat".

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

foszfátmegkötődés

a talajba került, könnyen oldódó foszfortrágyák fokozatosan átalakulnak oldhatatlan... Tovább

31/2006. (IV. 29.) FVM-GKM-PM együttes rendelet

Az egyes géntechnológiával módosított takarmányok behozataláról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra