Kártevői
Az amerikai fehér szövőlepke hernyói (is) nagyon szeretik, ez is oka volt annak, hogy az utak mentén teljesen felszámolták a fáit. Védekezés hiányában a kártevők innen indulva a fekete bodzától a csonthéjasokig mindent elpusztítanak.
+Érdekességek az eperfáról
Az eperfának két fajtája van: a fehér (Morus alba) és a fekete (Morus nigra) (Morus nigra). A fehér eperfa íze fanyar, édes, a fekete (vagy sötétkék) eperfa viszont illatosabb. A Dunántúlon az eperfát szederfának is nevezik, mivel termése első ránézésre hasonlít a szederre.
A fehér eperfa júniusban és júliusban hozza mézédes fehér, fekete vagy rózsaszínű gyümölcsét. Általában nyersen fogyasztják, de pálinka is készülhet belőle.
Gyakoribb a fekete eper, amely nyár végén érik, és lekvár, gyümölcslé, eperbor vagy pálinka készítésére használható.
A fehér és fekete eper magas ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin) és antioxidáns tartalommal rendelkezik.
Az eperfa gyümölcse magas flavonoidtartalommal rendelkezik, mint például a kvercetin, rutin, kempferol és izocercetin, amelyek mind erős antioxidánsok.
Mind a fehér, mind a piros, mind a fekete gyümölcsök magas fenoltartalmúak, amelyek jótékonyan hatnak a szívre. A borostyánháló szerint "a piros és a sötétlila gyümölcsökről ismert, hogy lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyi anyagokat".
Forrás: Wikipédia