Mindenki szereti a diót, süteményekbe, vagy éppen magába. Viszont eddig sok időt vett el, ráadásul sokszor kézfájdalom járt a diótörés. Ennek azonban vége, most megmutatom a legjobb trükköket, amik nektek is segíteni fognak.
A héjas dióról tudni kell, hogy hosszabb ideig megőrzi a vitamin tartalmát, mint megpucolva, éppen ezért érdemes a boltban és a piacon is a héjasat megvenni, és magunk törögetni otthon. Egyetek is belőle sokat, mivel nagyon egészséges, nem is olyan régen részleteztem nektek a dió jótékony hatásait, erről többet itt olvashattok!
Diót már-már mindenhol találhatunk, minden kert dísze lett, így nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy beszerezzük. Én még mindig emlékszek arra, amikor naphosszat törtük a diót hárman kalapáccsal-persze, hogy szétvertük a kezünket-és akkor is egy hétig tartott, mivel nagyon sok volt és nagyon szerettük már akkor is.
Szerencsére elkezdtünk utánanézni és kísérletezni, hogy miként könnyíthetünk a dolgunkon, és mostanra már egy ember megtör annyit, mint amennyit akkor megtörtünk hárman, ráadásul fájdalom nélkül. Most lehet, hogy a férfiaknak fogunk kedvezni, mivel eddig az ő feladatuk volt többnyire, de most a nőknek is gyerekjáték lesz a diótörés.
Diótörés – Áztatás
Engedjünk tele egy tálat vízzel, majd rakjunk bele annyi diót, amennyi csak belefér. Ezután nincs más dolgunk, mint békén hagyni nagyjából 10-12 órán keresztül. Mi erre véletlenül jöttünk rá, ugyanis egyszer kint hagytunk a vödörben jó pár szem diót, éjszaka pedig a macska ráborította a fölötte lévő vizet, reggel megnéztük, hogy mi történt, és ahogy a vizet kiöntöttük, a dió héja szinte a kezünkben maradt, a dióbél pedig szépen egyben maradt. A következő éjszakán már egy tele vödör dió volt a vízben, reggel pedig azonnal szedtük ki a vödörből és törtük könnyedén, kézzel. Nekem ez a módszer vált be a legjobban.
Diótörés – Gőzölés
Engedjünk egy nagy lábosba vizet, majd forraljuk fel, helyezzünk az edényre egy megfelelő nagyságú szűrőt, majd rakjunk bele annyi diót, amennyi belefér. Egy-másfél óra után elérjük a kellő hatást, és ezután már könnyen bonthatóvá válik a dió.
Diótörés – Sós vízben áztatás
Ha a sima vizes áztatás nem vált volna be (amit kétlek), akkor íme, még egy tuti trükk: engedj egy vödörbe vizet, majd rakj hozzá 1-2 evőkanál sót, és ezután áztasd 10-12 órán keresztül a diókat. Ha letelt az idő, rakd be a sütőbe a diókat pár percre, nem kell sok időre, maximum 5 perc elég nekik. Ezután várd meg még kihűl és már törheted is könnyedén, lazán és hatékonyan.
Remélem, hogy sokat segítettünk, ha van esetleg más trükkötök, akkor írjátok meg nekünk a Facebook oldalunkra, amit ITT TALÁLHATTOK MEG!