A legfinomabb marlenka - Ha egy kicsit formabontók szeretnétek lenni idén, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a diós marlenkát karácsonykor, a család tuti oda meg vissza lesz tőle!

Marlenkát az ünnepi asztalra: a legfinomabb diós marlenka recept

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Süssünk marlenkát karácsonykor és varázsoljuk el vele az egész családot. Ez a régi, örmény recept alapján készült sütemény a méz, dió és a karamell hármasságára épül fel, és az egész világot meghódította. Mutatunk hozzá egy isteni, házi receptet és elmeséljük a marlenka megalakulásának filmbe illő történetét. 

Marlenka

A marlenka filmbe illő története

A marlenka egy fantasztikusan puha, diós, mézes és karamellás sütemény, ami meghódította az egész világot. 1995-ben az örmény származású Geyorg Avetisjan a családjával együtt Csehországban telepedett le, és itt kezdte el a barátainak és ismerőseinek sütni ezt a régi, családi recept alapján készült diós-mézes süteményt, akik mind örömmel fogadták azt. A siker után megpróbálkozott Geyorg a helyi kávézókban is népszerűsíteni az édességek, ahol szintén pozitívan fogadták. 
Végül céget alapított az örmény férfi, édesanyja és lánya után Marlenkának nevezte el a süteményt, egyre több és nagyobb volumenű lett a gyártás is, és a termékek száma is bővült. 

Nem a leggyorsabb sütemény, de minden erőfeszítést megér

Valóban, nem az egyik leggyorsabban elkészíthető sütemény a marlenka, mivel sok lapból áll, és több alkotóelemből, de higgyétek el, megéri! A receptben mi magunk főzzük a sürített tejet, azonban, ha találtok készen a boltban, nyugodtan használjátok azt és máris gyorsabban megvagytok! 

Hozzávalók

Kb 35x25 cm a kész sütemény
22-24 szelet lesz belőle

Sűrített tejhez:
•     1 liter zsíros tej  (3.5 %)
•    30 dkg cukor 
•    késhegynyi szódabikarbóna 

Főzött krémhez: 
•    7 dl tej 
•    2 tojássárgája 
•    12 dkg cukor 
•    2 ek kukorica keményítő 
•    vaníliás cukor 
•    12 dkg vaj 

Lapokhoz:
•    45 dkg Liszt 
•    20 dkg cukor 
•    15 dkg méz 
•    4 db nagyobb tojás 
•    18 dkg vaj 
•    1 tk szódabikarbóna 
•    1 csipet só
•    20 dkg dió és egy kis konyak fog még kelleni. 
 

Sütés: 180 fokon 8 percig
 

Lapozz tovább a marlenka elkészítéséhez, amit videóban is megmutatunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

vészreakció (alarmreakció)

A szervezetet ért megterhelő ingerek következményeként lép fel; fokozódik a ->mellékvese... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep