Az Institution of Mechanical Engineers által készített legújabb jelentés szerint a világon megtermelt 4 milliárd tonna élelmiszer közel fele pocsékba megy.

A megtermelt élelmiszer fele megy a kukába

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Institution of Mechanical Engineers által készített legújabb jelentés szerint a világon megtermelt 4 milliárd tonna élelmiszer közel fele pocsékba megy. 

Az Institution of Mechanical Engineers által készített legújabb jelentés szerint a világon megtermelt 4 milliárd tonna élelmiszer közel fele pocsékba megy.

 

 

 

Az étel felét kidobjuk – A rossz gyakorlat rossz élelmiszergazdálkodáshoz vezet

Manapság kb. 4 milliárd tonna élelmiszert termelünk évente. Becslések szerint ennek mintegy 30-50 %-a – ami 1,2-2 milliárd tonna – el sem jut a vásárlók asztalára. A jelentés szerint az Egyesült Államokban és Európában vásárolt élelmiszerek fele a kukában végzi. A közel 2 milliárd tonna élelmiszer elpocsékolásának számos oka van, mint a rossz betakarítási gyakorlat, a helytelen tárolás és szállítás, a szigorú eladási határidők, vagy éppen a vásárlók pazarlása.

Az étel felét kidobjuk – Lenne helye a fölösleges ételnek

Sokkoló a világszerte elpocsékolt élelmiszer mennyisége. Az Institution of Mechanical Engineers energia- és környezetvédelmi részlegének vezetője, mint sok más környezettudatosságra ébredt ember szerint ezt a kárba menő élelmiszermennyiséget fel lehetne használni a harmadik világ éhezőinek és a világ növekvő népességének táplálása érdekében. 

Az étel felét kidobjuk – Kilátások

Az ENSZ prognózisa szerint 2075-re a világ népessége eléri a 9,5 milliárdot, ami jelentős élelmezési gondokat okozhat. A szakemberek felhívják a figyelmet az emberiség vízhasználatra. A mezőgazdaságok például évente 550 milliárd m3 vizet használnak fel olyan termények előállítására, amelyek végül nem is kerülnek a fogyasztók asztalaira. 2050-re az élelmiszertermeléshez szükséges víz iránti kereslet elérheti a 10-13 billió, azaz 10-13 ezer milliárd m3-t. A vízre, a földre és az energiaforrásokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a világ lakosságának élelmezése kapcsán, ezért a mérnökökre nagy szükség van az egyre hatékonyabb termesztési, szállítási és tárolási technikák kidolgozása terén, hogy a világ élelmiszerellátása kiegyensúlyozott legyen. A mérnökök munkája azonban mit sem ér, ha az emberek nem változtatnak az élelmiszerhulladékkal kapcsolatos gondolkodásukon, illetve ha a mezőgazdasági termelők és az élelmiszergyártók továbbra is engednek a szupermarketek akaratának.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

időjárás

egy adott helyen, rövidebb időszak alatt, a környezetével állandó kölcsönhatásban levő... Tovább

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság